Asbestdaken: ze vormen een groot probleem voor veel agrariërs. Boeren willen hun dak wel laten vervangen, maar lopen tegen verschillende zaken aan. Want hoe financier je zoiets? En met welke partij ga je in zee? Om agrariërs te helpen, heeft Univé een bijzondere totaaloplossing: Duurzame Zekerheid. Voor veehouder René Ungersma uit Winsum een ware uitkomst: “Het is een makkelijke oplossing zonder dat je er zelf veel geld in hoeft te stoppen.”

“Je bent je asbest kwijt, je daken zijn vervangen en je doet wat aan duurzaamheid. Ook dat is belangrijk in deze tijd”, legt Ungersma zijn beweegredenen om mee te doen uit. Met Duurzame Zekerheid helpt Univé agrariërs met het kosteloos vervangen van hun asbestdaken. Op de nieuwe daken komen zonnepanelen waarmee 100 procent duurzame energie wordt opgewekt. Deze groene energie kunnen Univé-leden met Energie van de boer weer voor een eerlijke prijs in huis halen. Zodra de kosten van de asbestsanering zo zijn terugverdiend, deelt ook de agrariër mee in de opbrengsten.

Eerste agrariër in Noord-Nederland
Ungersma is de eerste agrariër in Noord-Nederland waar het asbestdak zo van is vervangen. “We waren al enige jaren aan het uitzoeken wat het voordeligste is. In Univé vonden we een goede partij: het asbest gaat eraf en we krijgen een mooi nieuw dak met zonnepanelen”, vertelt de veehouder. “Univé heeft een mooi systeem ontwikkeld waarbij je als agrariër helemaal geen risico loopt. Ook regelt zij verder alles. Normaal heb je als je dit gaat doen een flinke kostenpost, maar als je het een beetje simpel houdt, kun je het nu met gesloten portemonnee doen.”

‘Weer trots op wat er staat’
Op het dak liggen zonnepanelen waarmee duurzame energie wordt opgewekt. “Het dak is er zeker op vooruit gegaan. Ik liep soms geërgerd over het erf omdat ik alles verouderd vond”, licht Ungersma toe. “We boeren hier ook al zo’n 50 tot 60 jaar. Nu denk ik: Zo, wat staan hier mooie gebouwen. Dan ben je weer echt trots.”

Speciale film
Van het traject is een korte film gemaakt waarin de kijker wordt meegenomen in het gehele proces. Daarnaast vertelt René Ungersma uitgebreid over zijn bedrijf, zijn drijfveren en de keuze voor Duurzame Zekerheid.Vervangen van asbestdaken makkelijker maken
De oorsprong van Univé ligt in Winsum, waar inwoner en veehouder Geert Reinders in 1794 de ‘Sociëteit van Onderlinge bijstand in gevallen van Brand’ opzette. Deze coöperatieve verzekeraar is de voorloper van Univé. Reinders vond dat individuele kwetsbaarheden beter samen voorkomen konden worden en dat mensen zich gezamenlijk moesten wapenen tegen risico’s.

Voorkomen, beperken en verzekeren: vandaag de dag doet Univé het nog steeds. Met Duurzame Zekerheid maakt Univé het vervangen van asbestdaken voor agrariërs makkelijker en tegelijkertijd de regio duurzamer. Ook draagt ze zo samen met de agrariërs bij aan het leef- en verzekerbaar houden van het platteland.