Elk jaar krijgen 17.000 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Om te kunnen spreken van landelijke dekking, zijn er in Nederland nog meer AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan. Daarom heeft Univé Noord-Nederland onlangs haar 15 winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED en ze aangemeld bij HartslagNu, het reanimatie-oproepsysteem van Nederland.

Daarnaast ondersteunen we graag lokale buurtinitiatieven, waarvan er op deze bladzijdes een paar te vinden zijn. Een AED kan snel worden ingezet en door middel van een schok het hartritme herstellen. Maar een AED kost natuurlijk geld. Een mooie manier om dat geld bij elkaar te krijgen is het crowdfundingsplatform Buurtaed.nl. Dit platform is een initiatief van de Hartstichting en Philips.

Naast een financiële bijdrage, doet Univé meer. In samenwerking met lokale opleiders bieden we namelijk ook een gratis AED-workshop voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers aan. Voor een effectieve inzet is het natuurlijk belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die kan werken met het apparaat. Tijdens zo’n workshop leren cursisten reanimeren en hoe ze moeten omgaan met een AED.