In Nederland geven zo’n 5 miljoen mensen mantelzorg. Dat kan aan een ouder of een partner zijn, maar ook aan een gehandicapt kind of een andere dierbare. Mantelzorg kan tijdelijk zijn, maar ook langdurig en intensief. En hoewel je het uit liefde doet, kan het op je drukken, veel van je vragen en je leven flink beïnvloeden.
Hoe wij dat weten? We praten uit ervaring. Ook veel medewerkers van Univé Noord-Nederland zijn namelijk mantelzorger.
Eén van hen is Hans. In een video deelt hij de uitdagingen waar hij voor kwam te staan en de vragen waar hij mee rondloopt.
‘Het overkwam ons. Ineens zaten we in een rollercoaster’
'De huisarts had meteen in de gaten wat er aan de hand was. Hij was ontdaan van de hoogte van Marit haar bloedsuiker. We moesten direct langs de eerste hulp en waren lamgeslagen. Daar hebben we alles maar over ons heen laten komen.'
Tirza en Marit vinden het belangrijk om dit ervaringsverhaal te delen.
Had ze ooit bedacht dat haar zoon haar nagels zou lakken?
'Mijn moeder was altijd heel zelfstandig. Ook in haar relaties. Ze is zelf ook jarenlang mantelzorger geweest. Nu is ze voor 100 procent afhankelijk. Overall vind ik dat het zwaarst.'
Hans zorgt al een aantal jaren voor zijn dementerende moeder. Lees hier zijn verhaal.
Mantelzorg hoef je niet alleen te doen. Univé helpt
Bijna 10 procent van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast door de zorg die hij of zij geeft aan een dierbare. Want hoewel je het uit liefde doet, kan mantelzorgen ook veel van je vragen.
Univé Noord-Nederland kan je op een aantal manieren helpen. Hoe? Dat vertellen we je in dit artikel.
1 op de 4 werkenden combineert zijn of haar baan met mantelzorgtaken en bijna 10 procent van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast door de zorg die hij of zij geeft aan een dierbare.
Hoe kun je mantelzorg zo inrichten dat je het vol kunt houden? We hebben tips verzameld voor (werkende) mantelzorgers, collega’s en werkgevers.