1 op de 4 werkenden combineert zijn of haar baan met mantelzorgtaken en bijna 10 procent van de mantelzorgers voelt zich zwaar belast door de zorg die hij of zij geeft aan een dierbare.

Hoe kun je mantelzorg zo inrichten dat je het vol kunt houden? We hebben tips verzameld voor (werkende) mantelzorgers, collega’s en werkgevers.

 1. Mantelzorg valt sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Zoek contact met de afdeling Zorg in jouw woonplaats om te kijken op welke manier jouw gemeente je kan ondersteunen. Zij kunnen je ook de weg wijzen als je niet precies weet waar je met je vraag naartoe moet.
   
 2. Veel zorgorganisaties organiseren mantelzorgcafés en informele bijeenkomsten waar je ervaringen en tips kunt uitwisselen met lotgenoten. Voor lotgenotencontact kun je vaak ook terecht bij een patiëntenvereniging.

 3. Op websites als mantelzorgelijk.nl, mantelzorg.nl en nietvoormezelfalleen.nl vind je een berg aan informatie, tips en instanties waar je terechtkunt voor hulp.

 4. Wacht niet tot de combinatie werk en zorg je te veel is. Maak de situatie op tijd bekend en bespreekbaar en zoek samen met je leidinggevende naar oplossingen. Als werkende mantelzorger kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van verschillende wettelijke verlofregelingen.

 5. Uit onderzoek van Werk&Mantelzorg blijkt dat 39% van de mantelzorgers denkt dat collega’s werk niet kunnen of willen overnemen. Vul niet te veel in voor anderen, maar ga het gesprek aan.

 6. Durf te vragen en vergroot je netwerk. Vraag ook hulp aan collega’s. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat 92% van de collega’s wél taken wil en kan overnemen. Mensen om je heen weten soms niet dat je hulp op prijs stelt.

 7. Ben je leidinggevende? Wees alert op signalen van overbelasting bij je medewerkers en maak het bespreekbaar.

 8. Vergeet jezelf niet en neem af en toe tijd voor jezelf. Alleen als je goed voor jezelf zorgt, kun je voor een ander zorgen. Als je dat moeilijk vindt, maak dan een lijst met dingen waar jij behoefte aan zou hebben als iemand voor jou zou zorgen.

 9. Maak een noodplan. Dat helpt je om tijdens onverwachte situaties niet in paniek te raken. Zorg ook dat belangrijke telefoonnummers altijd binnen handbereik zijn.

 10. Informeer bij de gemeente naar mogelijkheden voor respijtzorg, oftewel vervangende mantelzorg. Hierbij neemt een vrijwilliger of hulp aan huis (gedeeltelijk) de taken van de mantelzorger over.

 11. Geef aan waar je behoefte aan hebt. Je omgeving zal snel geneigd zijn je te overspoelen met (goedbedoelde) adviezen. Wellicht wil jij alleen een luisterend oor en een warme kop thee.

 12. Wees trots op jezelf. Je maakt namelijk een enorm verschil in het leven van iemand van wie je houdt.