Snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Een Automatische Externe Defibrillator (AED), een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand, speelt daarin een cruciale rol. Maar dan is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe een AED werkt.

Daarom bood Univé Noord-Nederland in Loppersum voor het hele dorp een gratis AED-training aan. Deze werd op 22 september 2021 gegeven in Ons Dorpshuis door maatwerkopleider Medch. De leden waren erg enthousiast over deze avond. Ineke Roorda van Univé nam ook deel aan de training.

Tijdens de workshop leer je hoe je moet omgaan met de AED en iemand moet reanimeren. Aan het einde van de workshop ontvang je een certificaat en kun jij het verschil maken voor een naasten of dorpsgenoot.Buurt-AED
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden.

Univé en een hartveilig Nederland
Om te kunnen spreken van landelijke dekking zijn er in Nederland nog zo’n vijfduizend AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan.

Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar vijftien winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Daarnaast ondersteunen we lokale initiatieven voor buurt-AED’s en bieden we in samenwerking met lokale EHBO-verenigingen gratis AED-workshops aan voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers.

In oktober en november dit jaar (2021) worden nog vier cursussen in onze regio georganiseerd. Er zijn nog plaatsen beschikbaar.

Wil jij meedoen? Meld je dan snel aan.