'Kanker is een rotziekte, maar laat je er niet van weerhouden om te komen zwemmen.' Dat zegt badmeester Antko Dieterman van zwembad Dubbelslag in Delfzijl. Hij begeleidt elke week de oncologiegroep De Spetters. De zwemgroep is opgericht door Anneke van Campenhout uit Appingedam. In 2009 werd bij haar borstkanker geconstateerd en ze kwam hierdoor in contact met lotgenoten. Zij gaven aan behoefte te hebben om ergens te kunnen zwemmen.

Zo'n groep bestond nog niet
'Sommigen hadden een borstamputatie achter de rug', vertelt Van Campenhout. Dan is de stap om met anderen te zwemmen groot, weet ze. 'Na rondvragen bleek een groep speciaal voor ons kankerpatiënten helemaal niet in de regio te bestaan dus besloot ik hem zelf op te richten', legt Van Campenhout uit.

Inmiddels zwemmen er gemiddeld 25 dames en een enkele heer in de groep. Er worden door de ervaren zweminstructeur oefeningen op muziek gedaan; vooraf zwemmen we een aantal baantjes om de spieren warm te maken en ook om bij te kletsen. Niets moet, alles is vrijblijvend. Zelf het tempo bepalen is heel belangrijk.” Naast het bewegen, dat voor deze doelgroep zeer belangrijk is, zijn ook de psychische aspecten van het samen zwemmen belangrijk. Het zwemmen geeft zelfvertrouwen en doet de angst voor inspanning verdwijnen. 

Zwemgroep de Spetters zwemt elke woensdagochtend van half elf tot half twaalf in het verwarmde bad van Dubbelslag. Men hoeft niet te kunnen zwemmen, overal kan men staan. Het is niet leeftijdgebonden. Iedereen is welkom: jong en oud; mannen en vrouwen. 

Ter ere van het 10-jarig bestaan heeft de groep een bezoek gebracht aan Bad Fontana Nieuweschans met aansluitend een twee gangen diner.
Iedereen heeft genoten!Voor meer informatie kan men terecht bij Anneke van Campenhout: tel. 06-19192815 of email:annekevanc@live.nl.