.jpg)
Spreek je goed Nederlands, maar heb je moeite met lezen en schrijven? Dan zijn taalcoaches Christa Groenbroek en Frits Huizen op zoek naar jou. Help hen anderstaligen beter Nederlands te leren spreken en grijp zelf de kans om je vaardigheid in lezen of schrijven bij te spijkeren.
Taalcafé in de bibliotheek
‘We willen graag twee vliegen in een klap slaan,’ vertelt Frits. ‘Dat willen we doen door laaggeletterden en anderstaligen met elkaar in contact te brengen. Deze twee groepen hebben elkaar veel te bieden. Nederlands leer je het best door met mensen te praten, die altijd al Nederlands gesproken hebben. Dat is iets wat laaggeletterden meebrengen.
Tegelijkertijd kunnen zij in het Taalcafé werken aan het beter leren lezen en schrijven, want ook daar besteden we veel aandacht aan.’ Het Taalcafé heeft een plekje in de bibliotheek van Delfzijl, waar Frits en Christa wekelijks een groepje anderstaligen ontvangen. ‘Kijk’, zegt Christa terwijl ze op de muur wijst. ‘Dit is onze woordmuur. Iedere keer nemen we met elkaar de week door en als er dan een woord is dat iemand niet kent, dan zetten we dat op de muur. Zo vroeg laatst iemand wat nou eigenlijk het woord kameraad betekent en dan hebben we het daar met elkaar over.’
Absoluut niet schools
Zowel Frits als Christa zijn dit vrijwilligerswerk begonnen na een oproep in de krant. Christa: ‘Door mijn werk weet ik hoe belangrijk goed begrip van taal is. Ik ben verzekeringsadviseur bij Univé en kom zodoende regelmatig in contact met nieuwe inwoners van Nederland. Iedere keer ben ik weer blij als ze begrijpen wat een aansprakelijkheidsverzekering inhoudt. Of als ik een jong stel begrijpelijk kan uitleggen wat het belang is van verschillende verzekeringen. Ooit had ik de ambitie om iets in het taalonderwijs te doen en nu kan ik dat kwijt in mijn vrijwilligerswerk.’
Frits en Christa volgden beiden een training om taalcoach te worden en het werk bevalt ze allebei bijzonder goed. ‘We vullen elkaar ook heel goed aan,’ vertelt Frits. ‘Ik heb 42 jaar voor de klas gestaan als meester, dus ik kan veel van mijn achtergrond goed gebruiken. Hoewel ik er wel gelijk bij wil zeggen, dat het absoluut niet schools is wat we doen. Christa en ik zijn vooral bezig om de deelnemers zoveel mogelijk aan het woord te laten en de mensen op hun eigen niveau te ondersteunen waar nodig.’
Gezellige groep
Behalve taal gaat het Taalcafé ook over cultuur, zelfvertrouwen en nieuwe mensen leren kennen. ‘Dat is ook de reden waarom we zo graag mensen willen bereiken, die moeite hebben met lezen en schrijven,’ vertelt Frits. ‘Zo las ik in een artikel van iemand die een hele ochtend in de wachtkamer bij de dokter zat, omdat hij niet kon lezen hoe laat zijn afspraak was. Voor mij is dat een extra drijfveer om dit werk te doen.’ Christa denkt er precies zo over: ‘Je hoort ook regelmatig dat het leidt tot schaamte of dat mensen zelfs niemand meer zien. Zonde, want het helpt echt om er aan te werken. Bovendien hebben we een heel gezellige groep. We respecteren elkaar en wat we bespreken blijft binnenskamers. Je ziet de mensen echt opbloeien.
Ze voelen zich gezien en kunnen iedere week hun vragen over taal op tafel leggen.
Dat moedigen Frits en ik ook heel erg aan, want iedere week zeggen we: durf te vragen! En gelukkig doen ze dat ook.’
Taalcafé iedere week behalve in de schoolvakanties.
Iedereen is van harte welkom!
Bibliotheek Delfzijl, Oude Schans 23, donderdag 15:00 – 16:30 uur
Meer informatie? Neem dan contact op met: André de Graaf, Coördinator Taalhuis DAL, telefoonnummer 06 83 52 53 93 of mail: aj.degraaf@noorderpoort.nl.
Bij Univé vinden we het belangrijk dat medewerkers zoals Christa relevant willen zijn voor de lokale gemeenschap. Niet alleen vanuit het werk, maar gewoon als mens, medebewoner en collega.
Je kunt het orginele artikel ook downloaden door op het plaatje te klikken.