De ene keer schilderen ze een slaapkamer in Delfzijl, de andere keer fatsoeneren ze een tuin in Uithuizen. Vrijwilligersnetwerk Present Noord-Groningen bestaat vijf jaar.

Om dat jubileum te vieren gingen zaterdag 13 oktober 2018 een legertje vrijwilligers op pad door de regio. Op vijf plaatsen, één voor elk jaar dat het netwerk bestaat, steken ze de handen uit de mouwen. Na gedane arbeid in Winsum, Onderdendam, Appingedam, Wirdum en Delfzijl wacht de lunch in Zeerijp.

Ochtend werken in privétijd
Gemiddeld offeren inmiddels jaarlijks 150 vrijwilligers een of twee ochtenden van hun privétijd op om te helpen, zegt Inge Jonkman, regiocoördinator bij Present Noord-Groningen. Bij elkaar opgeteld ruim zestien ‘manweken’ werk. Ze klaren klusjes voor regiogenoten die daar zelf niet toe in staat zijn. Soms door hun gevorderde leeftijd, soms omdat ze kampen met geestelijke problemen.

Het rondje dat de vrijwilligers vanmorgen maken, biedt een mooie staalkaart van wat Present doet, zegt Jonkman. In Appingedam verven ze een woonkamer bij iemand die na een lange historie in de psychiatrie weer zelfstandig woont, maar zo’n schilderbeurt zelf niet voor elkaar krijgt. In Onderdendam ruimen ze een huis uit waar de rommel de bewoner boven het hoofd groeit.‘Echt een duwtje in de rug’

,,Eén zo’n morgen werken geeft mensen vaak écht een duwtje in de rug’’, zegt Jongman. ,,Een schilderbeurt of een huisopruiming is soms net dat ene zetje dat ze nodig hebben om hun leven weer wat op de rails te krijgen. Veel mensen bij wie we komen, zien geen uitweg meer uit hun situatie. Vaak springen we bij in samenspraak met de hulpverlening. Elk project is uniek.’’

Present Noord-Groningen is oorspronkelijk voortgekomen uit kerkelijke vrijwilligersgroepen. Maar ook steeds meer organisaties zonder religieuze achtergrond haken aan, zegt Jongman, naast haar werk bij het netwerk ook gemeenteraadslid voor de Christenunie in Groningen.

,,De belangstelling van bedrijven groeit’’, aldus de regiocoördinator die de hulpvragen van de mensen zelf of hun familie danwel zorgverleners op wekelijkse basis obeert te ‘matchen’ met de beschikbare arbeidskrachten.

Alternatief voor bedrijfsuitje
Verzekeraar Univé, lokale Rabobanken en de noordelijke provinciekoepel SNN behoren tot de regelmatige ‘leveranciers’. ,,Daar zeggen werknemers: Nu kunnen we wéér met zijn allen gaan bowlen voor de teambuilding, maar als we samen een ochtend klussen kunnen we echt wat voor mensen betekenen.’’

Zie voor meer informatie: https://stichtingpresent.nl/noordgroningen