Op woensdag 2 oktober 2019 werden ouderen in het kader van de Week van de Eenzaamheid in het zonnetje gezet, met een gezellige Hollandse middag. Wethouder Annalies Usmany van Appingedam opende de dag met een korte speech waarna onder het genot van een bakje koffie/thee en een gebakje een aantal onderwerpen uit een kletspot (korte vragen/ conversatiestarters) werden besproken. Hierdoor voelde de ouderen zich al snel wat meer op hun gemak. 

 

Vervolgens was het tijd voor de oud Hollandse spellen. De ouderen genoten van het sjoelen, tollen, blikgooien en nog een aantal andere spellen. De ouderen kwamen met elkaar in contact en er werd veel gelachen. Na deze intensieve activiteiten was het tijd voor een Hollandse lunch. Na een lekker soepje. Er was hachee met aardappelpuree en rode kool en/of er kon gekozen worden voor grauwe aarten met spek. Tevens konden de ouderen genieten van heerlijke Groningse poffert. Na het dessert was het tijd voor muziek!! Een accordeonist speelde herkenbare liederen voor de ouderen en er werd soms ook meegezongen. De ouderen genoten daar erg van. 

Bij de opgave voor deze dag konden de ouderen ook een hartenwens indienen. Tijdens het afsluitende koffierondje werden een aantal hartenwensen besproken en er kon ook een wens direct in vervulling gaan. Één van de ouderen wilde graag kroelen met een konijn en dit gebeurde dan ook. Voor andere wensen zoals een keer naar de zee gaan, de martinitoren beklimmen, een fietstocht met een duofiets en wat begeleiding voor het rijden op een scootmobiel wordt met de ouderen een afspraak gemaakt om dit binnenkort ook in vervulling te laten gaan.

Na de afsluiting spraken de ouderen hun dankbaarheid uit en gingen enigszins vermoeid maar voldaan weer naar huis.

Deze dag is georganiseerd door ASWA-Welzijn (Damster coalitie tegen eenzaamheid) met hulp van medewerkers van Univé Noord Nederland. De vrijwilligers van ASWA en de medewerkers van Univé waren erg blij dat ze deze dag voor de eenzame ouderen hebben kunnen organiseren. De ASWA heeft hierdoor contact kunnen leggen met eenzame ouderen en hopen hierdoor deze mensen meer bij hun overige activiteiten te kunnen betrekken.