Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

Een zwerfafvalvrije buurt is om tal van redenen belangrijk. Zwerfafval heeft een negatief effect op onze gezondheid en natuurlijk op die van de natuur. Ook geeft het ons een negatiever beeld van onze buitenruimte.

In Appingedam hielpen medewerkers van Univé mee. Ze gingen gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de buurt op te schonen. De meest gevonden voorwerpen waren sigarettenfilters, gevolgd door blikjes en snoep- of koekwikkels. Ook zogenaamd ‘corona-afval’ werd veelvuldig vastgelegd: rondslingerende mondkapjes maakten deel uit van het geregistreerde zwerfafval.

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.

Bekijk een impressie van de dag: