Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen in Nederland behandeld op de spoedeisende hulp na een ongeluk in en rondom huis.

Voldoende aanleiding om samen met Tirza Lukken, vrijwilliger en bestuurslid bij de KNV EHBO vereniging in Assen en adviseur Particulieren een voorlichtingsbijeenkomst bij Univé in Assen te organiseren. Docenten van de KNV EHBO vereniging Assen assisteerden: mevrouw J. Wever, de heer R. Koning en mevrouw E. Speelman.

Over wat je kunt doen als een kind iets overkomt. Op 4 oktober 2017 werd deze avond georganiseerd. In verband met de grote animo voor deze workshop, vindt er op 11 januari 2018 een volgende plaats.

Na ontvangst werd de groep van circa 60 deelnemers in tweeën opgesplitst en begon de workshop. Het eerste deel van het programma bestond uit informatie over veel voorkomende ongevallen en risico's die vooral kinderen lopen. Wat kun je zelf in en om huis doen om ongelukken te voorkomen. Denk hierbij aan traphekjes, anti slip treden op de trap, geen spullen op de trap plaatsen e.d. Ook werd aandacht besteden aan veilig fietsen, veilig speelgoed. Want een ongeluk zit in een klein hoekje.

Na het bespreken van preventieve maatregelen, werd er verder ingegaan op:
• Schaafwonden
• Brandwonden
• Verstikking en beademing
• Stabiele zijligging
• Tips over het plakken van pleisters

Alle deelnemers kregen de gelegenheid om zelf een reanimatie uit te proberen op de meegebrachte oefenpoppen.

Iedereen was enthousiast. Men vond het leerzaam en vooral ook leuk. Een laagdrempelige manier van kennis delen om tegenspoed te voorkomen en in dit specifieke geval lichamelijk letsel bij kinderen zien te beperken.

Voor wie nog meer wil weten over EHBO bij kinderen start in november 2017 een nieuwe cursus (dagopleiding) en in januari 2018( avondopleiding) bij de vereniging. Kijk voor meer informatie: https://www.ehbo-assen.nl