Het was al weer tijd voor de 2e community avond voor onze leden binnen regio Assen. Ongeveer 40 leden waren afgereisd naar de prachtige locatie van de Drentse Zaak in Assen. Vooraf beloofde het al een inspirerende avond te worden.

De avond stond in het teken van het thema “Preventie”. Op het programma stonden drie presentaties. Het eerste deel van de avond bestond uit een presentatie van Univé collega Jaco Bosman over preventie en Veilig Wonen. Het tweede deel van de avond werd ingevuld door gastsprekers van de politie en brandweer Assen. De avond werd begeleid en aan elkaar gesproken door  Tirza Lukken, medewerker Univé Assen. 

Alvorens de leden een plekje opzochten voor het inhoudelijke deel van de avond, liet de Drentse Zaak hun gastvrijheid zien. Aan de gezellige bar werden de leden een drankje aangeboden, koud of warm, de keuze was reuze. Onder het genot van dit drankje was er nog even tijd om kennis met elkaar te maken.

Jaco Bosman, adviseur verzekering bij Univé in regio Assen, deelde met ons hoe het thema “Preventie” binnen Univé Noord-Nederland speelt. Schadecijfers werden gedeeld en ook de nieuwe dienst “Veilig Wonen” werd besproken. Bij het bespreken van de schadecijfers was er veel interactie tussen de leden en de spreker. Een aantal goed voorbereide leden hadden meerdere vragen paraat en twijfelden niet om deze te stellen. De nieuwe dienstverlening “Veilig Wonen” passeerde hierna de revue en ook hier werd enthousiast op gereageerd. 

De tweede spreker van de avond was Carrie Seidel van de brandweer Assen. De brandweer in Assen valt onder de “Veiligheidsregio Drenthe”. Na een korte uitleg over de organisatie deelde Carry cijfers over hoe een brand ontstaat, waar ontstaan branden en wat kan je doen om dit te voorkomen. Het belang van rookmelders en vluchtplannen werd meermaals benadrukt. Tevens kwam voorbij wat te doen als eenmaal brand is ontstaan. De toehoorders waren duidelijk onder de indruk van deze presentatie en waren aandachtig aan het luisteren. Aan het eind van de presentatie was er ruimte om vragen te stellen, hier werd enthousiast gebruik van gemaakt. Eens te meer blijkt dat het onderwerp brand veel leden bezig houdt.

Last but not least was zeker van toepassing op onze laatste spreker van de community avond. Agent Jan Mulder had de eer om als afgevaardigde van de politie Assen een presentatie te geven. Het thema preventie is al jaren bij de politie een belangrijk agendapunt onder de noemer: “Preventie stop woninginbraken”. De presentatie stond in het teken van het voorkomen van woninginbraken. Een presentatie is hierbij een groot woord, het was duidelijk dat Jan in een grijs verleden aan cabaret heeft gedaan. Het publiek is tijdens de gehele presentatie/act in de veronderstelling geweest dat Jan als oud inbreker was uitgenodigd. Als “oud inbreker” heeft Jan veel voorbeelden gegeven over hoe hij bij huizen binnen kon komen. Hierbij werd onder andere een deurkozijn en verscheidene sloten op het podium getoond. Ook deze presentatie werd enthousiast afgesloten met een groot applaus.

Na de drie bevlogen presentaties en een afsluitende samenvatting van Tirza, werd er onder het genot van een hapje en drankje de avond nabesproken. Aan de bar werden vragen beantwoord en veel ervaringen uitgewisseld. Onze eigen “Veilig Wonen” projectmanager was ook aanwezig en maakte gebruik van deze gelegenheid om meer informatie over de dienst “Veilig Wonen” te delen. Ook dit werd gewaardeerd.

Al met al een leerzame en interactieve avond die voor herhaling vatbaar is.