Een woning kopen is iets wat je niet elke dag doet en misschien maar 1 keer in je leven. Wat zijn de valkuilen, waar moet je op letten en wie kunnen je daar in ondersteunen? Dit zijn zo maar een aantal punten die werden besproken tijdens deze informatieavond op 13 juni 2019.

Een avond die geopend werd door Jan Zwartenkot van Mijn Makelaar, want een makelaar verkoopt woningen maar waarin kan een makelaar je nog meer van dienst zijn? De veelzijdigheid van de makelaar, waar niet iedereen van op de hoogte was werd in dit onderdeel duidelijk gemaakt. Zo kun je geholpen worden bij de aankoop en verkoop van de woning, de koopakte laten controleren en kan het kosten besparen en risico’s verminderen.


Een ander belangrijk aspect is natuurlijk de hypotheek. Welke hypotheekvormen zijn er (nog)? Wat moet men qua ‘eigen geld’ zelf inbrengen en wat kost überhaupt een hypotheekadvies? En NHG (Nationale Hypotheek Garantie), een bekend begrip, maar wat houdt het precies in. Zo maar een aantal begrippen en vragen die door de adviseur toegelicht werden. Aan de hand van een voorbeeldberekening werd alles verduidelijkt.

De financiële mogelijkheden zijn op een rijtje gezet. Met een goed gevoel is de woning bezichtigd en in een tweede bezichtiging is dit goede gevoel nogmaals bevestigd. Na goed onderhandelen is je bod op de woning geaccepteerd, een bouwkundig onderzoek is uitgevoerd en de koopovereenkomst is doorgenomen en ondertekend. De financiering is rond en de akte van levering is getekend: de woning staat dus nu op jouw naam.

Na enkele weken ontdek je een lekkage. Wanneer dit verder onderzocht wordt blijkt de gehele dakconstructie in een zeer slechte staat te verkeren. Had de verkoper je hierover moeten inlichten? Wat zijn de rechten en plichten van de verkopende partij en wat mag je als koper verwachten wanneer je een huis koopt. Kun je deze kosten die je gaat maken verhalen op de verkoper? De juridisch adviseur gaf hier een toelichting op.

Deze leuke en leerzame avond werd afgesloten met 1 op 1 gesprekken met een adviseur. Hierin werden eerder gestelde vragen inhoudelijk verder behandeld en niet behandelde onderwerpen toegelicht. Al met al een gezellige informatieve avond.