Het gure weer mocht de pret niet drukken. Dus werden er woensdagmiddag 6 april 2022 in 120 huizen in Marsdijk gratis rookmelders opgehangen en trokken de veiligheidsmarkt en de brandweerdemonstraties volop bezoekers!

De Demo in Assen werd geopend door locoburgemeester Mirjam Pauwels, Fred Heerink (directeur van Veiligheidsregio Drenthe en brandweercommandant) en Jan Dijkstra (Bestuurder Univé Noord-Nederland). Na de openingshandeling konden bezoekers – jong en oud – van alles ontdekken, leren en doen. Zo kwam de brandweer langs voor spectaculaire vlam in de pan-demonstraties en konden bezoekers zich op de veiligheidsmarkt laten informeren over brandgevaarlijke situaties, inbraakpreventie en eerste hulp bij ongelukken.

Rookmelder als hoofdrolspeler
Daarnaast werden bij een groep geselecteerde oudere leden in de wijk gratis rookmelders opgehangen en konden andere leden met korting rookmelders aanschaffen op de veiligheidsmarkt. De rookmelder is dan ook de hoofdrolspeler tijdens de Demo in de Buurt.

Rookmelders redden levens
Tijdens het evenement vragen Univé Noord-Nederland en de Veiligheidsregio Drenthe aandacht voor het belang en de verplichting van rookmelders in huis. Op 1 juli moet namelijk in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Belangrijk, want als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om het leven door het inademen van rook en niet door de brand zelf.

Blijven helpen herinneren
Locoburgemeester Mirjam Pauwels wees erop dat veel mensen wel weten dat rookmelders belangrijk zijn, maar dat ze nog te vaak op de trap of in een bak in de garage belanden, op een ‘to-do-lijst’ komen te staan of hangen zonder werkende batterijen. Daarom zijn volgens haar evenementen als een Demo in de Buurt zo belangrijk, ze helpen mensen herinneren

Demo gemist?
RTV Drenthe kwam langs en sprak met Jan Dijkstra (bestuurder) en Gerard Schoenmaker (inspecteur). Terugluisteren kan via deze link (vanaf 9.30). Ook de Assercourant was erbij en schreef er een mooi artikel over. De komende tijd organiseren we nog meer Demo’s in de regio. Een overzicht is te vinden op onze speciale pagina.