Rookmelders redden levens en kunnen veel extra schade voorkomen. Daar weet Paul Vrijlandt uit Assen nu alles van. Eind januari werd hij wakker van zijn rookmelders die afgingen. In zijn woonkamer bleek een hevige brand te woeden. De rookmelders voorkwamen erger. Daarom heeft Vrijlandt maar één boodschap: “Hang ze op”.

Vrijlandt ligt die avond in januari boven te slapen, als hij iets voor enen ruw wordt gewekt door zijn rookmelders. “Ze gaan wel vaker af. Meestal is het loos alarm. Toen ik uit bed stapte om te gaan kijken hoorde ik ook lawaai in de woonkamer. Dat waren de vlammen. Dat geluid was voor mij echt een alarmsignaal.”

Vloer en plafond eruit gehaald
De Assenaar had voordat hij ging slapen kaarsen aan. Eén kaars stond op een schoteltje en was zo goed als uitgebrand. “Ik dacht ik laat hem helemaal afbranden, dan kan ik het morgen zo opruimen. Maar het schoteltje is zo heet geworden dat hij is gebarsten. Door het kaarsvet en de lont van de kaars is de stoel in brand gevlogen. Ik denk dat als je dit 100 keer probeert er niks gebeurt, nu dus wel”, blikt hij terug.

De woonkamer was niet meer te redden en door de rook was ook de bovenverdieping niet meer bewoonbaar. Inmiddels woont hij daardoor alweer een paar maanden op Vakantiepark Witterzomer. Half juli kan hij zijn woning weer in. “De woonkamer is volledig leeggehaald. Alles kon weg. Ook de vloer en het plafond zijn eruit gehaald.”

‘Met kleine moeite, boel voorkomen’
Gelijk met de brandweer kwam ook iemand van Stichting Salvage. De stichting verleent na een brand eerste hulp en opvang. Op de dag na de brand kwam een medewerker van Univé de schade opnemen. “Gelukkig werkt Univé met een aannemer en konden ze gelijk aan de slag, anders had het allemaal langer geduurd.”

In zijn woning had hij twee rookmelders en een CO-melder hangen. “Ik heb ze al jaren en heb ze alle drie gehoord. Zo zie je, die melders redden echt levens. En ze hebben erger voorkomen. Het is gelukkig goed gekomen. Dus ja, hang die rookmelders op. Je hoeft maar een klein brandje te krijgen of het is mis. Het is een kleine moeite en je kunt een boel voorkomen.”


Rookmelderverplichting
Een rookmelder waarschuwt en is daarmee van levensbelang. Vooral ’s nachts, want als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om het leven door het inademen van rook en niet door de brand zelf. Een goede zaak dus dat vanaf 1 juli 2022 in ieder huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder moet hangen.