Op donderdagmiddag 6 september 2018 hebben zes cliënten en twee begeleiders van de Trans samen met een aantal medewerkers van Univé Assen een wandeling gemaakt door historisch Assen onder leiding van een gids van de Asser Historische vereniging.De middag begon met koffie en gebak bij Café de Heeren Hofsteenge in het centrum van Assen. Daarna zijn we onze wandeling begonnen bij het oude gedeelte van het Drents museum. De gids vertelde dat het Drents Museum in 1854 werd opgericht. Het begon met een simpele kast van voorwerpen en is uitgebreid naar een kast van een museum!

Het oude gedeelte van het museum is vroeger een klooster geweest. Bijna duizend jaar geleden legden Cisterciënzer nonnen de eerste steen van het Drents Museum. In 1259 kregen zij namelijk toestemming van de bisschop van Utrecht om een nieuw klooster te bouwen op de plek waar nu het museum staat. De kapel van het klooster is later uitgebouwd tot ‘Abdijkerk’. In de anderhalve meter dikke muren van de Abdijkerk zijn de middeleeuwse kloostermoppen nog altijd goed zichtbaar.

 

We vervolgden de wandeling door de kleine straatjes rondom het museum en kwamen daar onze enige eigen Bartje tegen. Bartje Bartels is de hoofdpersoon uit het bekende boek uit 1935 van de Drentse auteur Anne de Vries. Bartje groeit op in een arm Drents landarbeidersgezin en wil zich steeds minder schikken in zijn lot. Bartjes uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: ‘Ik bid niet veur brune bonen!’ zou uitgroeien tot een alom bekende metafoor voor Drentse koppigheid.  

Hierna zijn we richting de gouverneurstuin gelopen. Deze is dagelijks geopend voor publiek. Daarna zijn we via de Jozefkerk weer het centrum ingelopen.Na nog een paar bijzondere panden te hebben bekeken zijn we weer teruggelopen naar het café. Daar hebben we de middag afgesloten met een hapje en drankje. Het was een leuke middag die voor herhaling vatbaar is.

De Asser Historische vereniging geeft verschillende rondleidingen  door Assen. Voor meer informatie: www.ahvassen.nl