De dertiende editie van hardloopevenement de Asserstadsloop vond zondag 12 juni 2022 plaats. Een nieuw onderdeel was de 1 km Frame Running. De vele deelnemers startten vanuit het zonnige stadscentrum, liepen een deel door het verkoelende bos en finishten vervolgens traditiegetrouw voor Hotel de Jonge.

Scholieren trappelen van ongeduld
Assenruns* organiseert met de verschillende evenementen de gezamenlijke scholierenloop. Kinderen van lokale basisscholen worden uitgedaagd om aan alle hardloopevenementen mee te doen én de uitslagen worden verwerkt in een overall klassement.

De enthousiaste kinderen van groep 6,7 en 8 wachtten al ruim een kwartier voor de start van de 1 km achter het startlint. Toen om 13.30 uur het startschot klonk sprintten zij weg richting het Koopmansplein. Zij werden gevolgd door de groepen 3, 4 en 5 waarna het de beurt was aan de allerkleinsten. In de categorie groep 1, 2 stond de jongste deelnemers van dit jaar: Gabriël Gözel. Hij is op de dag van het evenement nog maar 3 jaar!

Breedtesport uitgebreid met 1 km Frame Running
De Asserstadsloop is een gemixt evenement waar zowel topsport als breedtesport elkaar vinden. Dit jaar heeft het bestuur een nieuw onderdeel toegevoegd: 1 km Frame Running. De atleten met een beperking lopen in deze competitie in een speciaal frame.

Een unieke manier van sporten voor mensen met een beperking. Het is een sport die erg geschikt is als je in het dagelijkse leven afhankelijk bent van een rolstoel of rollator. ’Deze categorie is een waardevolle toevoeging voor de Asserstadsloop, die zal bij de volgende editie zeker terugkeren!’, aldus voorzitter van de Asserstadsloop Stefan Zevenberg.

Tom Hendrikse en Fleur Baljet winnaars 5 km
Topatleet Tom Hendrikse kwam op de 5 km als eerst over de finish, gevolgd door Wouter Olthof en Maurice Kram. Bij de dames was het Fleur Baljet die al snel over de finish kwam, gevolgd door Sanne Niestijl en Annemarie Elsinga.

Op de 10 km waren Jakob Heinemann, Ruben Zuidema en Kornelis Oosterhuis het snelst in de categorie mannen. Bij de vrouwen waren het Olga Elling, Krista Droog en Trea Dekker. Op de 15 km won Tristan Dik bij de mannen, gevolgd door Danny Boomsma en Ralph Venhoven. En bij de vrouwen Bertine de Vries, Manon Otter en Sanne Scheltes.

Univé blikt terug op het evenement als trotse hoofdsponsor
Dit jaar verbond Univé haar naam aan de bedrijvenloop. 'We vinden het belangrijk om mensen in beweging te krijgen, nieuwe mensen te ontmoeten, je collega’s op een andere manier te ontmoeten en te genieten van de weg naar je doel en je uiteindelijke doel', aldus Erika Broekema. De volgende editie van de Asserstadsloop staat gepland op zondag 4 juni 2023.

>> Ben je benieuwd hoe de dag verlopen is of wil je nog even nagenieten? Bekijk dan de aftermovie op de Facebookpagina van de Asserstadsloop

*Assenruns: Het samenwerkingsverband ter stimulering van de loopsport tussen de gemeente Assen, Atletiekvereniging AAC'61 en diverse jaarlijkse hardloopevenementen in Assen.


Foto's: Hans Spieker van SpiekerSportFotografie