Al twee keer werd ze wereldkampioen squash tijdens de World Police & Fire Games: forensisch rechercheur Ilse van Schubert uit Assen. Van 22 tot en met 31 juli 2022 probeert ze haar titel te verdedigen tijdens de internationale spelen voor politiemensen, brandweerlieden en douane- en gevangenismedewerkers. Na edities in New York en Belfast komt ze nu dichter bij huis in actie, namelijk in Rotterdam.

Aan de World Police & Fire Games doen ruim 10.000 mensen uit 70 verschillende landen mee in verschillende leeftijdscategorieën. De politiemensen, brandweerlieden en douane- en gevangenismedewerkers komen uit in maar liefst 63 verschillende sportonderdelen. Tijdens de internationale spelen wordt sport als middel ingezet om ontmoetingen tussen hulpverleners tot stand te brengen. Daarnaast is het doel om sportiviteit te stimuleren en respect te genereren voor al die hulpverleners die dag en nacht voor ons klaar staan.

Tweevoudig wereldkampioen
Voor Ilse van Schubert (39) zijn de World Police & Fire Games niet nieuw. Ze deed al meerdere keren mee en werd zelfs al twee keer wereldkampioen. “In Nederland worden de World Police & Fire Games steeds bekender, helemaal nu het in Rotterdam is, maar in landen als Mexico, India en Spanje is het heel groot. Daar moet je je echt plaatsen”, vertelt Ilse.

De Assense werkt als forensisch rechercheur bij de politie. Dat betekent dat ze na een inbraak, zedenmisdrijf, brand, explosie of moord op het plaats delict sporenonderzoek komt doen. “Aan de hand van sporen proberen we de puzzel zo compleet mogelijk te maken”, legt ze uit. “Dat je met forensisch bewijs kunt bijdragen aan het oplossen van een zaak geeft voldoening.”

‘We zien de uitzonderingen’
Tijdens haar werk komt ze veel schrijnende situaties tegen. “Toen ik een baby van een paar weken oud met letsel moest fotograferen was ik daar wel een paar dagen de weg van kwijt”, bekent ze. “Maar we houden goed voor ogen dat wij de uitzonderingen zien. We zien de excessen. En dan gaat het gelukkig om maar een heel klein percentage van de samenleving.”

In Rotterdam kan ze haar werk even loslaten en probeert ze haar twee wereldtitels squash te verdedigen. Een sport waar ze op haar 23ste mee in aanraking kwam. “Ik voetbalde al vanaf mijn 14de. Bijna tien jaar later raakte ik zo geblesseerd dat ik dat niet meer kon doen. Ik wilde blijven sporten en kwam via een vriendin in aanraking met squash. Na de training had ik ontzettend veel spierpijn, maar geen last van mijn knie.”

Zestien jaar ervaring
Ze speelde competitie, maar naar eigen zeggen niet op “een heel hoog niveau”. “Tijdens de World Police & Fire Games ben je afhankelijk van de loting en moet je echt boven jezelf uitstijgen”, legt ze uit. “Ik zal moeten terugvallen op mijn techniek en zestien jaar ervaring.” Maar bovenal wil ze genieten en plezier maken. “De kinderen gaan naar de opa’s en oma’s en ik heb voor tien dagen een appartement in Rotterdam gehuurd. De openingsceremonie is in De Kuip, dat wordt ongetwijfeld heel indrukwekkend. En doordat het in Nederland is kunnen ook mijn man, bekenden en collega’s aanwezig zijn”, blikt ze vooruit.

Tijdens de openings- en sluitingsceremonie draagt ze het tenue van de Nederlandse equipe. Op de andere momenten sportkleding met de logo’s van Univé en Supporter van Sport erop. Univé-medewerker Harry Weitering zette namelijk zijn persoonlijk sponsorbudget in om Ilse te steunen. Iedere medewerker van Univé Noord-Nederland mag eens in de drie jaar 300 euro doneren aan een lokale vereniging of organisatie. “Heel tof dat dat kan”, vindt Ilse. “Het is mooi dat medewerkers zo iets kunnen bijdragen aan de dingen die ze belangrijk vinden.”

De World Police & Fire Games meemaken?
Wil jij ook de World Police & Fire Games meemaken? Alle sportevenementen zijn gratis te bezoeken, net als de openingsceremonie in De Kuip. Kaarten voor de openingsceremonie zijn hier te bestellen, meer informatie over de internationale spelen is hier te vinden.