Nog altijd leven veel gezinnen in armoede. Tijdens de feestdagen kan dat extra moeilijk zijn. Daarom zorgt de Sociale Winkel in Assen ervoor dat verschillende Asser gezinnen juist in de dure decembermaand iets extra’s krijgen.

 

Univé-medewerkster Tirza Klaver vond dit jaarlijkse initiatief zo mooi, dat ze wederom besloot een actie op touw te zetten. Vorig jaar zorgde Klaver er al voor dat kinderen in Assen via de Sociale Winkel knutselspullen, leesboekjes en speelgoed kregen om zich tijdens de coronatijd mee te vermaken. Later bezocht ze de Sociale Winkel en kreeg ze van coördinator Tirza Engberts een rondleiding. “We zijn naamgenootjes, dat schept natuurlijk een band”, lacht Klaver. “Ze doen fantastisch werk en alle vrijwilligers zijn zo bevlogen. Daarom heb ik gebeld en gevraagd hoe we nu konden helpen.”

Dat bleek met drogisterijartikelen, zoals deodorant, shampoo en douchespullen. “Zo kwam ook menstruatiearmoede aan bod”, vertelt Klaver. Dat betekent dat een meisje of vrouw niet iedere maand kan beschikken over fatsoenlijke producten tijdens haar menstruatie. “Tirza vertelde me schrijnende verhalen over kinderen die niet naar school kunnen of durven. Het zorgt niet alleen voor onnodig verzuim, maar ook voor schaamte.”

Plan International deed onderzoek naar menstruatiearmoede in Nederland. De ontwikkelingsorganisatie vroeg duizend meisjes en jonge vrouwen tussen de 12 en 25 jaar naar hun ervaringen. Bijna negen procent van hen gaf aan weleens te weinig geld te hebben voor maandverband of tampons. Meer dan de helft van de ondervraagden gaf aan menstruatieproducten te duur te vinden. Dat ziet Engberts ook. “Alleen in Assen leven al zo’n 2000 gezinnen in armoede. Dat zijn heel wat vrouwen en pubermeisjes.”

 

Univé heeft voor 250 euro drogisterijartikelen gekocht bij G&W Gezondheidsdrogist La Sante in Delfzijl. Daarnaast besloot Klaver ook haar persoonlijk sponsorbudget in te zetten. Iedere medewerker bij Univé mag eens in de drie jaar 300 euro doneren aan een lokale vereniging of organisatie. Met het persoonlijk sponsorbudget worden producten als maandverband en tampons gekocht. “Moet je voorstellen dat je een alleenstaande moeder bent, leeft van een uitkering en drie puberdochters hebt”, begint Engberts. Dan gaat het iedere maand om een flink deel van je totale budget. Daarnaast is het een onderwerp waar nog veel schaamte bij komt kijken. Niet nodig”, benadrukt ze. “Geef gewoon bij ons aan wat je nodig hebt. Wij helpen graag.”

Twee dagen hebben medewerkers van Unive geholpen bij het bezorgen van de sinterklaasfeest doos bij huishoudens in Assen. Naast bezorgen hielpen ze ook bij het inpakken van de dozen.

Enkele reacties:

Marlies:“Ik heb samen met mijn collega’s van Univé Noord-Nederland de Sociale Winkel geholpen met het rondbrengen van Sinterklaaspakketten. Wat zag ik veel blije gezichten bij de voordeuren!

  • Bij de voordeuren die ik in mijn dagelijkse leven gewoon voorbij rijd
  • Bij de voordeuren van bewoners die ik niet ken en er in mijn dagelijkse leven ook geen verbinding mee heb.
  • Bij de voordeuren waarachter zich een heel ander dagelijks leven afspeelt dan mijn eigen leven.
  • Bij de voordeuren waarachter nu ook eens een keer kan worden uitgepakt, met dank aan de Sociale Winkel en zo veel vrijwilligers!”

Herma: “Ik heb dozen mogen inpakken bij de Sociale Winkel. Ik vond het geweldig om even deel te nemen aan dit mooie initiatief, cadeautjes inpakken voor de kinderen van gezinnen die dit zelf niet kunnen betalen, maar op deze manier toch het Sinterklaasfeest kunnen vieren.”

Ellen: “Ik ben op pad gegaan met mijn zoontje van 11 jaar. Het is leuk om dit samen te doen. Hij genoot van de blije gezichtjes van de kinderen. Ook belangrijk dat hij begrijpt dat er gezinnen zijn die het financieel moeilijk hebben en zonder deze doos geen sinterklaasfeest kunnen vieren. Schrijnend dat in een rijk land als Nederland mensen afhankelijk zijn van dit soort initiatieven van de Sociale Winkel. Petje af voor de vrijwlligers!”

Aimee: “Wat een bijzondere actie en wat een mooie, warme mensen. Het is onroerend om te zien hoeveel hulp er van buitenaf komt om te helpen bij het inpakken en verspreiden van de kerstpakketten.”