Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Assen hielpen Univé-leden, medewerkers, buren en medewerkers en vrijwilligers van Vaart Welzijn, voetbal vereniging Asser Boys en Mijn Buurt Assen onder andere mee. Ze gingen gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de buurt op te schonen. Groot en ook de allerkleinsten leverden hun bijdragen vol enthousiasme. Er waren geen “bijzondere” vondsten maar het was wel verbazingwekkend hoeveel afval mensen laten rondslingeren. Blikjes, mondkapjes, sigarettenpeuken, batterijen, plastic verpakkingen. Gelukkig toverden de H😊ppy Stones weer een glimlach op het gezicht.Naar aanleiding van de opschoonactie hebben sommige buurtbewoners het initiatief genomen om er een terugkerend project van te maken. De achtergebleven grijpstokken zijn dan ook in goede handen en zullen nog veelvuldig worden gebruikt. "Het is leuk om te zien dat een simpele opschoonactie zorgt voor saamhorigheid, verantwoordelijkheid en verbinding in de buurt.", aldus een medewerkster van Vaart Welzijn in Assen.

Een medewerkster van Univé in Assen, die zelf in Emmen woont, zag de opschoon actie voorbij komen en vond het een heel goed initiatief. Omdat ook in Emmen meer dan genoeg zwerfafval ligt, heeft ze besloten om geheel Coronaproof een eigen actie bij haar in de buurt op te zetten. Samen met haar gezin is ze aan het opruimen geslagen. Samen met de kinderen heeft ze veel rommel uit bermen en struiken gehaald. De kinderen vonden het ook nuttig en erg leuk om te doen, dus ze gaan vast en zeker vaker op pad met een vuilniszak!

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.


Bekijk een impressie van de dag: