AED- en EHBO-workshops, een cyberworkshop en een ledenavond over een veilig thuis: van 22 november tot en met 8 december 2022 hielden we in onze vernieuwde winkel aan de Jan Bommerstraat in Assen een speciale Veiligheidsweek.

Tijdens de Veiligheidsweek stonden er iedere dag mooie workshops of activiteiten op de planning. Hieronder vind je per activiteit een verslagje.

Kinder-EHBO voor (groot)ouders
Hoe moet je handelen bij een botbreuk, valpartij, koorts of insult? Of bij een bloeding, verslikken of stikken? Op 23 november trapten we de Veiligheidsweek af met een workshop Kinder-EHBO voor (groot)ouders of opvangouders. De workshop werd verzorgd door Henk Ros van Medch Consultancy & Education

Onder het genot van een kopje koffie en een petitfourtje luisterden de deelnemers geconcentreerd en belangstellend naar de trainer. Mede door zijn ervaring op verschillende afdelingen in de zorg kon hij boeiend vertellen aan de hand van allerlei praktijkvoorbeelden. Want een ongeluk zit immers in een klein hoekje met kinderen.

Kennis werd opgefrist en nieuwe kennis werd opgedaan. En hoewel niemand het hoopt mee te maken, is het toch fijn wanneer je voorbereid bent. Al met al dus een leerzame ochtend.

Aanleiding voor de workshop is dat veel mensen niet weten wat ze moeten doen als er iets met een kind gebeurt. Wist je dat er elk jaar ongeveer 140.000 kinderen na een ongeluk rondom huis op de spoedeisende hulp belanden?

Een ongeluk zit in een klein hoekje, helemaal bij kinderen. Na de workshop weten de deelnemers wat ze moeten doen.


Cyberworkshop
WhatsApp-fraude, phishing mails, nep-sms’jes of telefoontjes van banken en gehackte wachtwoorden; het zijn allemaal voorbeelden van cybercriminaliteit. Iedereen met een computer, telefoon of laptop loopt risico. Gelukkig kun je je ertegen wapenen. Hoe? Dat ontdekten 25 leden tijdens de speciale cyberworkshop Cybercrime en Security op woensdagavond 23 november.

Trainer Oscar Bulthuis, die de workshop gaf, zorgde voor een interactieve avond.

De ervaringen met cybercrime werden uitgewisseld, zoals het delen van bankgegevens. Tijdens een telefoongesprek probeerde men gegevens te ontfutselen met als doel geld van de rekening te halen. Gelukkig had mevrouw dit in de gaten en heeft zij niets losgelaten. Op deze avond bleek maar weer hoe makkelijk men in een situatie terechtkomt waar cybercrime een rol speelt.

Aan de hand van twaalf stellingen werden ervaringen uitgewisseld en kennis gedeeld.

Hieronder een paar voorbeelden van stellingen:
  • Ik maak regelmatig back-up
  • Ik post op social media nooit persoonlijke informatie
  • Ik verander mijn wachtwoord regelmatig
  • Ik open nooit een linkje in de mails die ik van mijn bank krijg
Uiteraard kregen de aanwezigen nog een aantal goede tips zoals ‘ Hoe herken je een valse e-mail?’

De reactie van de aanwezigen was dat het een zeer zinvolle en interessante avond was. Achteraf is de presentatie van de avond nog naar alle deelnemers verstuurd.


AED training
Donderdagavond 24 november stond een AED* training op het programma. Onder begeleiding van professionele instructeurs leerde een groep leden in een twee uur durende trainingsavond hoe om te gaan met een AED.

Altijd een gewilde praktijkles zo bleek ook nu weer. Maar liefst 26 mensen namen enthousiast deel aan de training. Na de theorie en het uitwisselen van ervaringen ging men uiteen in twee groepen om het reanimeren met het apparaat te oefenen. Na afloop ontving iedereen een certificaat. Hiermee zijn verschillende buurten in Assen en omstreken weer een stuk hartveiliger geworden.

Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden. En dan is het toch fijn dat je weet hoe je moet reanimeren en hoe je een AED moet gebruiken.

*Automatische Externe Defibrillator (AED) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand.

Ledenavond Veilig Thuis
Een veilig huis, dat was het centrale thema van onze ledenavond op donderdagavond 8 december. Ongeveer 30 mensen waren aanwezig om het te hebben over hoe je een inbraak kunt voorkomen. En ook om te luisteren naar de verhalen en tips van onze spreker ex-inbreker Evert. Ook nam onze brandpreventieadviseur Gerard de leden mee in de wereld van veilig stoken.

De avond werd afgetrapt door Evert. Hij deelde zijn levensverhaal tot en met zijn ervaringsdeskundigheid als ex-inbreker. Daarin werd ook duidelijk waarom hij begaan is met slachtoffers en zijn doel om zoveel mogelijk mensen hiervoor te behoeden. Zijn verhaal zorgde voor een aantal eye-openers bij onze leden. Ook bracht het bij een paar leden nare herinneringen naar boven omdat ze al eens een inbraak hadden meegemaakt.

Onze brandpreventieadviseur Gerard Schoenmaker nam de mensen mee in de wereld van veilig stoken. De energieprijzen stijgen in een rap tempo en met de winter nog voor de deur zet die stijging waarschijnlijk nog wel even door. We kunnen het ons daarom goed voorstellen dat men kijkt naar alternatieven om het huis goedkoper (bij) te verwarmen. Helaas brengt dit ook risico’s met zich mee.

Al met al een leerzame avond met een serieuze ondertoon. Want plezierig en veilig wonen is ons allemaal heel wat waard. Zeker na de afgelopen jaren waarin thuis nog meer de basis van ons leven werd. Een fijn huis en een veilige buurt zijn daardoor nog belangrijker geworden. Door aandacht te besteden aan inbraak- en brandpreventie willen we als verzekeraar een bijdrage leveren aan een veilig huis waar het fijn wonen is.