We kunnen het zo langzamerhand dromen ‘blijf zoveel mogelijk thuis’ ‘houdt 1,5 meter afstand’ alles wat voorheen zo ‘normaal’ was kan nu even niet meer, zo ook sporten. Of naja, sporten kan gelukkig nog wel, maar sportclubs en fitnesscentra zijn tot op heden gesloten. Wij kunnen ons voorstellen dat het nu voor een heleboel mensen lastig is om hun draai te vinden in het thuis leven en werken. Misschien zat sporten voorheen wel standaard in je ritme en ben je nu helemaal de slag kwijt. Dat is vervelend en iets wat je natuurlijk niet wil, maar hoe pak je de draad thuis op? Hoe blijven we fit vanuit huis?

Onze gast vandaag in deze live uitzending van RTV Noord is Erika Broekema, adviseur bij Univé en mede oprichter van de ‘fit challenge 30 samen tegen corona’. Hoi Erika, leuk dat je er bent….

Wat houdt de fit challenge precies in?
Iets meer dan 3 weken geleden zijn Menke Knol van Leefvit en ik gestart met de Challenge. Met de Fitchallenge 30 willen we mensen stimuleren te blijven bewegen, goed te slapen en gezond te eten. Dat doen we door op de Stravawebsite kennis en inspiratie te delen over gezond leven maar ook door diverse inspirerende blogs van onder andere bekende noordelingen zoals Martin Drent. Daarnaast kun je op deze website ook je eigen beweeg- en sportprestaties bijhouden.

Veel mensen zijn plotseling gedwongen om thuis te werken en zijn er vele activiteiten geheel of gedeeltelijk weggevallen. Deze tijd vraagt om verandervermogen. Omdat je niet meer naar werk fietst of je sportschool dicht is, moet je iets anders bedenken zodat je misschien thuis kunt sporten. Daarnaast is onze goed gevulde voorraadkast thuis binnen handbereik. Maar kan het ook zo zijn dat je je misschien zorgen maakt over wat de toekomst brengt slaap je daardoor minder goed.
Momenteel is vitaal zijn dus niet alleen belangrijker maar mogelijk ook uitdagender dan ooit!

En wat is er dan mooier om dit SAMEN te doen en elkaar hierin te stimuleren. Naast dat bewegen ervoor zorgt dat je fit blijft, slaap je lekkerder, sta je ’s ochtends fitter op, ben je energieker en je het vergroot het je weerstaand. Bewegen is goed voor u, nu meer dan ooit!

Houdt uiteraard wel rekening met de richtlijnen van de RIVM; 1,5 meter afstand en train alleen of met je sportmaatje. Inmiddels hebben we meer dan 1.000 deelnemers die we dagelijks inspireren. Iedereen kan zich gratis aansluiten bij onze strava Fit Challenge, samen tegen Corona. De deelnemers ontvangen elke dag een Fit Tip en een inspirerende blog. GRATIS

Wat doe jij nu zelf om thuis fit te blijven?
Ritme houden, iedere dag zelfde tijdstip opstaan, het sporten plannen, schemaatje voor het bewegen. Door de Challenge krijg ik ook extra motivatie om te blijven bewegen.

Voordeel thuiswerken: minder tijdverlies  (geen reistijd) waardoor je toch je beweegmoment kunt inplannen.

Wat zijn makkelijke oefeningen die iedereen kan doen thuis om fit te blijven
Leuk dat je hier naar vraagt, we delen ook diverse Fit-Tips met oefenigen die thuis gemakkelijk zijn uit te voeren zoals: squaten, planking, opdrukken, muurzit, touwtje springen, jumping jacks etc.

Met welke huis-tuin-en-keuken spullen kan je prima thuis sporten? (volle boodschappentas, volle flessen drinken, etc)
Je kunt het zo gek niet bedenken of je kunt er een effectieve work-out van maken. In principe heb je niks nodig want met je eigen lichaamsgewicht kom je al een heel eind. Wil je toch iets extra’s? Gebruik gevulde waterflesjes, een wc rol, een pan, een stoel. Noem maar op. Om er een beeld bij te krijgen, sluit aan bij onze challenge.

Hoe veel beweging zou jij aanraden voor de mensen thuis? (per dag of per week)
Iedere dag minimaal 30 minuten. Je kunt wandelen, fietsen, hardlopen. Het gaat niet om de prestatie, het gaat erom dat je blijft bewegen. Juist nu hebben we onze dagelijkse portie bewegen meer dan ooit nodig. Fit blijven is een belangrijk instrument om je weerstand tegen ziekte te vergroten. Realiseer je wel dat een training juist tijdelijk je weerstand kan verlagen. Beweeg gedoseerd, zorg voor een goed herstel en let de eerste paar uur na je beweging ook extra goed op hygiëne en contactafstand.

Door het vele thuiswerken wat nu gebeurd, zullen mensen ook meer zitten dan normaal. Wat zijn praktische ideeën om toch een beetje in beweging te blijven tijdens het thuiswerken? (half uurtje per dag deel staand werken, tussen de middag rondje wandelen)
Het is belangrijk om niet langer dan twee uur aaneengesloten te zitten. Het mooiste is zelfs om ieder half uur even te staan om je benen te strekken. Doe telefoontjes staand en/of wandelend, maak in de pauze een lunchwandeling, maak een sta-bureau (van een strijkplank – arbo technisch misschien niet de beste tip)of maak gebruik van een swissbal waardoor je jouw rug- en buikspieren al meer moet gebruiken.

Nu denk ik dat een heleboel mensen dit herkennen, maar als ik de hele dag thuis ben en mij verveel, ga ik eten, puur uit verveling. Dit helpt natuurlijk niet met fit blijven. Heb je hier ook tips voor?

Herkenbaar, ook bij mij! Bij voeding speelt timing en frequentie een belangrijke rol. Bij ‘eetbuien’ en/of snaaimomenten gaat het vaak om emotie. Zoals verveling, eenzaamheid of jezelf willen belonen. Maar ook vermoeidheid en stress zorgen ervoor dat je sneller grijpt naar met name suikerrijke snacks. En laat suiker nu een grote energiekiller zijn! Als je bloedsuikerspiegel laag is en je gaat iets zoets eten, stijgt je bloedsuikerspiegel snel en voel je je meteen weer lekker. Maar die snelle stijging van je bloedsuiker is het signaal voor je lichaam om een overdosis insuline aan te maken. Het te veel aan insuline zorgt ervoor dat je bloedsuiker te ver daalt: BAM, nu zit je opnieuw in een energiedip!
Kortom: Denk bewuster na over je snackkeuze, kies je voor vullen of VOEDEN? Die zakken snoep heb je niet nodig, volkorenproducten, groente en fruit wel!!

Hoe kunnen mensen mee doen aan jullie fit challenge?
Je downloadt de app Strava en maakt een account aan. Via deze app leg jij je bewegingsmomenten vast. Door lid te worden van de groep:  Fit Challenge 30, samen tegen Corona stimuleer je jezelf en anderen om te blijven bewegen. Elke dag ontvang in de ochtend een Fit Tip onder berichten en rond de middag een blog.

Bekijk hier de uitzending >>

Bron: RTV Noord