In het najaar van 2020 organiseert Univé Noord-Nederland voor haar leden tien gratis taxatiedagen op diverse locaties. Op vrijdag 18 september 2020 waren onze klanten uit Bedum en omstreken aan de beurt om hun waardevolle voorwerpen te laten taxeren door de deskundigen Edwin Schepers, Geert Ziengs en Henk Sprik.

De belangstelling was enorm en de dag was dan ook bijna volledig volgepland. Het kantoor is volledig Corona-proof ingericht en mensen kunnen bij binnenkomst eerst genieten van een kopje koffie/thee met een lekkere koek. Al aan de tafel van de wachtruimte barst het van de leuke en bijzondere verhalen. Eén van de bezoekers zit met een stenen voorwerp aan tafel. “Ik heb geen idee wat dit is, maar ik vind het gewoon een grappig ding. Ik hoop dat de taxateur mij meer kan vertellen wat het nou precies is.” Even later komt mevrouw weer naar buiten. Het blijkt te gaan om een vuurpotje wat vroeger gebruikt werd om het bed te verwarmen. “Maar dat heb ik helemaal niet nodig, daarvoor heb ik mijn man”. Lachend verlaat het stel het pand met weer een ervaring rijker.

Gedurende de dag zien we veel mooie voorwerpen en de daar bij horende verhalen voorbij komen. We zien mooie schilderijen, bijzondere beeldjes en veel sieraden. Er is ook nog een groot Elvis-fan met een bijzondere backstage pas. Hij heeft deze opgekocht met nog een hoop andere stukken voor de Elvis-verzameling van zijn vrouw. Omdat het om drukwerk gaat vindt de taxateur het lastig om te zeggen of het hier om een echt exemplaar gaat, drukwerk is namelijk makkelijk te vervalsen, maar hij geeft het een goede kans dat het een echte kaart kan zijn. Trots poseert de man voor de camera, “Als dit een echt exemplaar is dan heb ik hier echt iets heel bijzonders in handen. Deze pas was echt alleen voor hele bijzondere mensen in het leven van Elvis. Zijn vader of vriendin bijvoorbeeld. Het is dan toch wel heel erg speciaal dat ik deze kaart nu heb”. De man gaat contact opnemen met een specialist om te kijken of de vermoedens van de taxateur correct zijn.

Net op de valreep van het einde van de taxatiedag in Bedum komt er nog een man binnen met een bijzondere hobby. Met een metaaldetector zoekt hij de weilanden van boeren af naar bijzondere voorwerpen. Een tijd geleden heeft hij in één weiland twee bijzondere gouden ringen gevonden en hier wil meneer toch wel eens meer over weten. “Ik verwacht er niet zo veel van hoor, maar het zijn toch mooie ringen en ik ben wel benieuwd of ze mij hier wat meer informatie kunnen geven”. Al snel is het enthousiasme van het gezicht van taxateur Edwin Schepers af te lezen. “Wat meneer hier heeft is echt iets heel speciaals, zeg maar de Rembrandt onder de ringen. Dat we dit hier zien op een taxatiedag in Bedum is echt heel erg bijzonder. Dit soort ringen zijn echt heel erg zeldzaam”. Het blijkt hier te gaan om twee Renaissance ringen. Een van de ringen komt uit 1580-1600 met een waarde van ongeveer € 8.000,-. De andere ring komt uit 1600-1620 en heeft een waarde van ongeveer € 3.500,-. Het zijn zeer fraaie exemplaren voorzien van zwarte emaille. Beide ringen werden door de allerrijkste uit die periode gedragen, daarom zijn de ringen erg bijzonder. En deze meneer heeft er twee gevonden in één weiland. Vol adrenaline verlaat de meneer het kantoor. We kunnen spreken over een zeer geslaagde taxatiedag in Bedum!Enkele reacties: 
  • ‘Leuk welkom met o.a. koffie. Veel interesse voor de producten. Het wordt goed uitgelegd. De mensen zijn sympathiek en enthousiast.’
  • ‘Ik vind het een heel leuk idee van Univé. Super leuk en interessant om samen kennis te delen.’\
  • ‘Leuk bedacht en goed georganiseerd. Fijn ontvangst.’
  • ‘Het was heel leuk en weer wat geleerd’.