De 1000ste rookmelder hangt! 2 maart 2022 hingen Jan Dijkstra (bestuurder Univé Noord-Nederland, rechts op de foto) en Hans Foekens (Hoofd Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Groningen, links) tijdens de Demo in de Buurt in Bedum de 1000ste gratis rookmelder op bij meneer en mevrouw Doorn.

De afgelopen maanden zijn er tijdens zogenoemde Demo's in de Buurt in verschillende plaatsen in de provincie Groningen al 1000 gratis rookmelders opgehangen bij oudere Univé-leden. Deze groep mensen heeft vaak de meeste tijd nodig om te vluchten, waardoor een vroege waarschuwing voor hen nóg belangrijker is.

Extra feestelijk
Om het ophangen van de 1000ste rookmelder extra feestelijk te maken werden meneer en mevrouw Doorn verrast met een preventiepakket met daarin onder meer extra rookmelders en hitte- en koolmonoxidemelders en een lekkere taart. Natuurlijk kon ook de bos bloemen niet ontbreken.

Belang van rookmelders
De Demo in de Buurt is een initiatief van Univé Noord-Nederland en de Veiligheidsregio Groningen en heeft als doel zoveel mogelijk aandacht te vragen voor het belang van rookmelders. Op 1 juli moet namelijk in elk huis in Nederland op iedere verdieping minimaal één rookmelder hangen. Dus niet alleen op de begane grond, maar ook in de buurt van de slaapkamers. Belangrijk, want als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om het leven door het inademen van rook en niet door de brand zelf.

Demo in de Buurt
Tijdens een Demo in de Buurt is er voor jong en oud van alles te ontdekken, te leren en te doen rond plezierig en veilig wonen. Zo zijn er spectaculaire brandweerdemonstraties, is er een veiligheidsmarkt en dus een speciale rookmelderactie. Want de hoofdrolspeler mag zelf natuurlijk niet ontbreken. Bij oudere Univé-leden worden gratis rookmelders opgehangen, andere leden kunnen op de veiligheidsmarkt met korting rookmelders aanschaffen. Zo zijn er naast de 1000 opgehangen rookmelders nog honderden rookmelders verkocht of door oudere leden gratis opgehaald.

Demo's in de buurt in 2022
Woensdag 9 maart staat er nog een Demo in de Buurt in Haren gepland, daarna zitten de Demo's in de provincie Groningen er – voorlopig – op. De komende maanden organiseert Univé Noord-Nederland Demo's in Overijssel, Friesland en Drenthe. Zo worden onder meer Steenwijk, Assen, Zuidwolde, Peize, Wolvega, Zuidlaren en Meppel bezocht. Kijk voor meer informatie over de Demo's op: unive-noordnederland.nl/demoindebuurt/