Waar de meeste SRV-wagens allang niet meer actief zijn door de supermarkten met uitgebreid assortiment. Rijdt Adolf Schaap uit Ulrum al ruim 40 jaar rond in Ulrum en omstreken.

Uitstervend vak?

''Er is een goede boterham te verdienen met een rijdende winkel, maar dan moet je er wel 80, 90 uur per week in stoppen. Dat wil bijna niemand meer. Mijn vrouw Dita doet alles thuis. De bestellingen, voorraadbeheer, boekhouding en zelf sta ik elke morgen om kwart over vijf naast mijn bed en om half zes ben ik in de wagen, bijvullen. De bakker komt langs met vers brood en een andere leverancier brengt groente en vlees. Tegen acht uur rijd ik richting mijn eerste bestemming. Tegen zeven uur ’s avonds zit het werk erop.''

In heel Nederland zijn er maar tweehonderd rijdende winkels meer en hij typeert zijn klanten dan ook voornamelijk als 70-plussers. ''Er gaan klanten af door ziekte en overlijden en er is praktisch geen nieuwe aanwas. Dat is ok niet zo gek, want tegenwoordig moet je wel beide werken om rond te kunnen komen. Overdag is er daarom bij de meeste gezinnen niemand thuis.''

Tot ruim 6 weken geleden. Waar veel van ons leven tot stilstand werd gebracht door het coronavirus, heeft Adolf het drukker dan ooit. ''Het gaat als een tierelier en het wordt alleen maar drukker''. Naast de vaste klanten die meer kopen, heeft hij er ook veel nieuwe klanten bij gekregen want sommige gaan liever niet meer naar de supermarkt.'' En dan biedt zo’n SRV-wagen natuurlijk uitkomst.

''Sommige bestellingen worden voorafgaand al per app, mail of telefoon doorgegeven maar ook hangen er veel tassen met een boodschappenlijstjes aan de deur.'' Echter is het nu wel anders, voor vele is de komst van Adolf ook een sociaal gebeuren. Een praatje maken met andere klanten en Adolf, de afgelopen weken is dit veel kariger geworden er mogen maar twee klanten tegelijk de kar in daarnaast is hij extra alert op de hygiëne en wordt de kar dagelijks met alcohol ontsmet.

Adolf is zeer tevreden over de omzet die hij de afgelopen weken draait, echter heft dat niet op tegen de nadelige gevolgen van het coronavirus, dit was wat hem betreft dan ook liever uitgebleven. Sporten? Dat kijkt hij het liefst vanaf de bank, en dan voornamelijk naar zijn club Ajax. Bewegen doet hij daarentegen volop!! Op zondag maakt hij dan ook graag tijd voor ontspanning en dan het liefst met de kop in de zon!



Lees ook: https://mijnhogeland.nl/2019/12/01/19726/