U geeft uw tijd en energie aan het verzorgen van uw zieke kind, ouder, vriend of bekende. Ook als deze in een verzorgingshuis woont. Dat kan plezierig zijn voor u beide en voor anderen.
Waarom wordt u gelukkig van uw inzet?
Of kent u voorbeelden hiervan in uw nabijheid?
De eerste reacties laten zien dat ‘verzorgen’ vooral betekent dat mensen dit graag voor de geliefde, naaste of buur over hebben. Maar dat betekent niet de verantwoording voor de verzorging als een professional op zich nemen of opgelegd krijgen onder de noemer ‘mantelzorger’.
Deze uitgangspunten nemen we mee is onze dialoog over de verandering van de zorg. Er zijn voor elkaar in lief en leed, kan voor de ander en jezelf een geluk zijn. De reacties laten zien dat iedereen dat verschillend ervaart en we zien daarom uit naar nog meer reacties.
Waarom wordt u gelukkig van het verzorgen van uw naaste?
Deel dit geluk met ons en elkaar>>
En ik help vaak mijn buurman; door hem te brengen en halen naar het ziekenhuis.
en kleine klusjes voor hen uit te voeren.
Mijn buurman is ernstig ziek: prostaatkanker/nierfalen/Katheter en leukomie.
Erger kan bijna niet. Maar zijn vrouw heeft Afasie overgehouden na een ernstige hersenbloeding.
Alleen dit jaar is mijn hulp voor hen uitgekomen op ongeveer 170 uren.
Dit vind ik normaal, je moet doen voor je naaste wat in jou vermogen ligt.
Geld heb ik niet, maar ik kan en wil me echt inzetten voor mijn naasten.
Daar horen ook de buren bij.
Bij het lange ziekbed van mijn vader, waren mijn zussen gewoon praktisch beter in de verzorging. Er was ook professionele hulp, maar de term 'mantelzorg' is gelukkig niet gevallen. Dat zou de boel erg ingewikkeld maken.
Als je het dan al niet in je hebt, val je direct af. Dat is mij en mijn vader dus niet overkomen. Door er te zijn hadden we toch lol samen en met z'n allen. En dat is dan toch ook geluk.
Daarbij is mij pijnlijk duidelijk geworden welke kapitale fouten VWS en zorgverzekeraars, en in hun kielzog de zorgverleners, maken in hun streven om de mantelzorger een grotere rol te geven. Fouten die de patiënt schaden, maar ook de mantelzorger onderuit halen.
Dom hoe alleen mensen uit de sector 'zorg' met elkaar over dit thema spreken en niet de betrokkenen uit de sector arbeid.
Ik denk dat de wijze waarop nu de mantelzorg wordt ingezet in de bezuinigingen in de zorg 'pennywise but poundfoolish' is. De kosten komen namelijk ergens anders terecht. Bij werkgevers, werknemers, zzp'ers (!). Hoewel, mogelijk aan het eind weer bij de zorgverzekeraar: de helft van de mensen die langdurig intensieve mantelzorg geeft kampt met ernstige en in veel gevallen blijvende gezondheidsklachten.
Een wat ander verhaal misschien. In termen van geluk ben ik alleen blij dat ik er dat jaar heb kunnen zijn.