De huidige coronapandemie heeft een jarenlange sluimerende veenbrand in de zorg pijnlijk zichtbaar gemaakt. Op dit moment is alles gericht op het in stand kunnen houden van levensreddende zorg. Deze verhult opnieuw de onderliggende exponentiële groei van de langdurende zorg.

Meer professionals zullen het tekort in de zorg niet kunnen dichten. Wanneer we luisteren naar mantelzorgers wordt duidelijk dat meer ‘informele’ hulp en zorg ook niet zomaar voorhanden is.

De afgelopen decennia hebben we afgeleerd om aanspraak te doen op naasten, buren of vrienden. Veel mensen zien geen verzorgende rol voor zich weggelegd of weten niet goed de eigen zorgbehoefte te delen.

Wanneer jou vandaag iets zou overkomen waardoor je permanent vormen van dagelijkse hulp of verzorging nodig hebt: Door wie wil jij dan verzorgd worden? En waarom denk je dat dit lukt?

23 december
Het aantal lezers en de reacties laten zien dat dit geen gemakkelijke vragen zijn. Toch zijn de eerste twee bijdragen al bijzonder leerzaam en inspirerend.

Of je door een vriend of je kind verzorgd zou willen worden dan helpt het wanneer:
  • de relatie dat aankan
  • je zelf  of de ander de zorg voor een naaste al eens ervaren hebt
  • je op tijd kunt leren van de ervaringen van anderen

Voel geen drempel om hier jouw gedachte of ervaring aan toe te voegen.
Wanneer jou vandaag iets zou overkomen waardoor je permanent vormen van dagelijkse hulp of verzorging nodig hebt:

Door wie wil jij dan verzorgd worden? En waarom denk je dat dit lukt?