Zeker zijn van je gezondheid, jezelf kunnen ontwikkelen, werk, inkomen, een dak boven je hoofd, een eigen sociaal netwerk, veiligheid en veel andere menselijke basisbehoeftes is ook in een welvarend land als Nederland niet voor iedereen weggelegd.

Ruim een kwart van ons leeft in bestaansonzekerheid. Een ingrijpende gebeurtenis, ongelukkige keuze of een persoonlijk verlies kunnen aanleiding zijn. Maar ook een verandering in de arbeidsmarkt, wachtlijsten in de zorg, woningnood, een ontoereikend bestaansminimum of een onbereikbare samenleving. 

De weg naar een onzeker bestaan kan lang en hobbelig zijn of kort en heftig. De mensen die het overkomt zijn zo divers, dat het voor iedereen dichterbij is als je zou denken.

Je kunt afvragen hoe het zo gekomen kan zijn en hoe je dan overleeft? Je voelt je nergens meer thuis, je voldoet niet aan de norm, maar je wordt wel zo behandeld.

Kunnen we dit afdoen als ‘eigen schuld’? Wat kunnen we met elkaar doen aan herstel? En bovenal hoe kunnen we samen voorkomen dat dit niet meer mensen overkomt?

Het zijn vraagstukken die we binnen onze vereniging graag bespreken en waar we van willen leren ten einde meer mensen helpen tegenspoed in het leven voorkomen en gevolgen beperken. We willen dat minder mensen kansloos raken en zelf of samen perspectief op een bestaanszekerheid houden.