Om deze mensen weer een kansrijk perspectief te bieden op meer bestaanszekerheid; wat zou er volgens jou moeten gebeuren?
En hoe heb jij daar invloed op?
Deel je gedachten of initiatieven hier, daar worden we allemaal wijzer van.
.png)
thema's 2023:
- nabuurschap
- gelijke kansen
- vrijwilligheid
Openbaar overleg over de toekomst van een gezond en plezierig leven voor iedereen in onze regio.
Omdat je samen vrij van zorgen wilt zijn.
Nu en morgen.
Het ledenoverleg
is een initiatief in samenwerking met
de ledenraad van de Regionale Coöperatie Univé Noord-Nederland
Voor mensen die arm zijn is het krijgen van financiële hulp belangrijk. Er bestaat een maatjesproject, SchuldHulpMaatje genaamd, die een maatje uitzoekt bij de hulpvrager. Deze helpt bij het overzichtelijk maken van in- en uitgaven, heeft kennis heeft van subsidiepotjes die aangesproken kunnen worden etc. Deze hulp is landelijk en gratis beschikbaar voor mensen die in de schulden zitten of dreigen te komen.
Ik zou daar zelf invloed op kunnen hebben door deze informatie te mailen naar de Belastingdienst, UWV en buurtteams en vragen of ze het op hun website willen zetten. Wie weet kunnen ze het zelfs wel opnemen in brochures/flyers en dat deze bij voorgenoemde partijen komen te liggen.
Ook voor geïsoleerde/eenzame mensen bestaan er maatjesprojecten waarbij een vrijwilliger bijvoorbeeld een wandeling kan komen maken met de hulpvrager of koffie komen drinken. Ik zou bijvoorbeeld buurtteams en organisaties voor maatschappelijk ondersteuning in de gemeente kunnen mailen en vragen of zij deze vorm van hulp op hun site kunnen zetten en in brochures/flyers kunnen vermelden.
In de jaarlijkse ‘week van het geld’ is het mooi om te zien dat ook Univé medewerkers scholieren leren hoe om te gaan met geld en het belang van risico’s voorkomen en delen.
Voor volwassenen is er veel minder preventieve schuldhulp. Eigenlijk krijg je dat alleen aangereikt als je een heel grote koop aangaat, zoals bij een huis met een hypotheek. De overheid ziet er op toe dat dit zorgvuldig gebeurt en er niet oneigenlijk aan verdiend wordt.
Maar daarnaast zijn er nog veel meer verleidingen voor het aangaan van leningen waar anderen aan verdienen. Hoe lager het inkomen hoe meer ‘overlevingsschulden’ mensen aangaan. Of ‘compensatieschulden’ bij mentale problemen en ‘aanpassingsschulden’ bij een plotselinge verandering van leefomstandigheden.
Met de leden zouden we lokale bijeenkomsten voor volwassenen kunnen opzetten over hoe je blijvend leert omgaan met geld. En hoe we elkaar daarin kunnen begrijpen en ondersteunen.