Er zijn verschillende aanleidingen waardoor mensen in de schulden raken en de groep dit het overkomt is zo divers, dat het voor iedereen dichterbij is als je zou denken. Dus ook voor onze leden, hun naasten of buren.
Hoe kunnen we elkaar leren voorkomen om in de schulden te komen?
Welke lokale activiteiten of ontmoetingen zou jij daarbij voorstellen?
1 juni 2022
Deze vraag leverde mooie reacties en ideeën op voor initiatieven op, organiseer:
- bijeenkomsten met ervaringsdeskundigen
- leden helpen elkaar door twee keer per maand een wens van een minder bedeeld lid in vervulling te laten gaan. Deze verhalen discreet publiceren zodat bestaansonzekerheid een gezicht en stem krijgt
- in aanvulling hierop 2x: een ‘weggeefhoek’ voor het doorgeven van spullen
- meer aandacht en erkenning voor dit maatschappelijk probleem. Dit moet niet alleen gaan over geld, maar ook over levenshouding en onderliggende problematiek
- meer inzicht voor mensen in de eigen omgang met armoede en perspectief op geluk.
- hulp voor mensen bij het gebruik maken van vangnetten
- een buddy netwerk van de leden
- een bordspel dat je leert financiële afwegingen te maken
.png)
Deze deskundigen kunnen vertellen hoe hun situatie eruit zag toen zij in de schulden dreigden te komen en hoe zij ervoor hebben gezorgd dat dit uiteindelijk niet is gebeurd.
Door deze verhalen te publiceren, krijgt armoede een gezicht en stem. Voor veel leden is bestaansonzekerheid een wereld die men niet kent. Samen kunnen we laten zien dat solidariteit ook gewoon heel praktisch en hartelijk kan zijn. Leden helpen elkaar.
Vraag 2. Gaat het uitsluitend over omgaan met geld. Geld , teveel / te weinig staat dikwijls symbool voor een levenshouding of voor een onderliggende problematiek . Wat is de ruimte / kader van het Unive Ledenoverleg om hier ook structureel naar te kijken en daarop initiatieven te ontwikkelen.
Vraag 3. Bestaat er zoiets als Bestaanszekerheid? Ik realiseer me werkelijk waar ieder dag dat mijn leven ook zomaar radicaal kan veranderen. Ik voel me tevreden met wat ik bezit: een goede gezondheid, een beperkte kring van mensen, alles in het klein en van alles genoeg. Toch hoor ik wel ook om mij heen hoe plotseling mensen kunnen sterven. Wat heb je meer nodig voor bestaanszekerheid dan voldoende geld/ middelen. De vraag, wanneer is iemand gelukkig, zou hier misschien wel meer voor de hand liggen. De psychologie heeft aangetoond dat iedere aankoop ook met een geluksgevoel vergezeld gaat. Inzicht in de eigen omgang met armoede biedt al gauw een perspectief op rijkdom.
Buddy systeem om vertrouwelijk mensen verder te helpen.
Heel veel zaken zijn in Nederland onnodig hoog, bijvoorbeeld de huur van een woning. In vergelijking met een koopwoning is dit soms het dubbele. Eigen bijdrage aan ziektekosten, zoals bij opname in het ziekenhuis. Dit brengt mensen met een bijstandsinkomen juist in problemen. Ook in de ziektekosten kan behoorlijk bespaart worden, ingeval dit anders wordt ingericht. De zogenaamde marktwerking maakt juist alles veel duurder.
In 1 van de reacties las ik dat een minderbedeelde lid een wens mag doen, mooi initiatief. Is het geen optie om een "weggeefhoek" in te richten. Als iemand iets niet meer gebruikt en nog goed is, een andere nog wel kan gebruiken.
Het werkt net als bij een kringloopwinkel alleen wordt alles gratis weggegeven. Veel mensen in moeilijke omstandigheden kunnen hiervan profiteren. Ik heb veel dingen bij een verhuizing naar de kringloop gebracht, liever had ik het aan een weggeefwinkel gegeven.
Ook hoorde ik over een initiatief om voor mensen die dat nodig hebben, 1 of 2 keer in de week te koken. Zo zijn er nog vele andere mogelijkheden.