
De impact van de mens op de aarde is steeds meer voelbaar. Het stelt de samenleving voor enorme economische, sociale en leefomgeving vraagstukken.
Deze kunnen niet meer voor ons uitgeschoven worden naar een volgende generatie.
De Verenigde Naties heeft duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd voor de (her)ontwikkeling van een schoon milieu, biodiversiteit in de natuur, een gezonde samenleving met gelijke kansen voor iedereen, goed werkende sociale netwerken en maatschappelijk vertrouwen.
Werken aan duurzaamheid kent dus veel aspecten.
Welke vind jij belangrijk en waarom?
Deze vraag leverde waardevolle inzichten op:
- Een schoon milieu
- Eerlijkere samenleving
- Minder consumptie en afval
- Bewuster leven
- Samenhang tussen mensen
- Coöperatieve lokale voedselsystemen en verwerking
- Begin bij jezelf
- Circulaire economie, duurzame mobiliteit
- Consuminderen
- Help het persoonlijk te maken en de sociale norm veranderen, waardoor politiek, organisaties en bedrijven leren te veranderen.
- Duurzaamheid is geen doel op zichzelf
.jpg)
Verder ben ik voor een gezonde samenleving met gelijke kansen voor iedereen. Tijdens de coronacrisis werd duidelijk dat onze samenleving draaiende werd gehouden door een aantal beroepsgroepen die zwaar onderbetaald worden bijv. mensen die in de zorg en het onderwijs werken. Wanneer deze groepen beter gewaardeerd zouden worden, in waarde en financieel, krijg je een eerlijkere samenleving. Hierdoor wordt de draagkracht van de samenleving groter en gezonder en daarmee duurzamer. Deze gaat dan veel langer mee. Samen staan we sterk!
Hergebruik van producten. Minder bestrating, meer groen in de wijken. Je ziet nu erg veel beton tuintjes. Bewuster leven, voedingspatroon kan bewuster. Er wordt nog te veel voedsel weggegooid.
Bio industrie afschaffen, wettelijk vastleggen hoeveel kilometer een krop sla mag afleggen voor deze in een schap ligt voor de consument, stoppen met importeren van bewerkt voedsel uit landen die veel minder streng omgaan met pesticiden en hormonen. Meer kleine boeren en hen vergoeden op basis van kwaliteit i.p.v. productie. Inzetten op onderzoek t.b.v. de bevordering van de voedselwaarde van gewassen.
Dat betekent vroegere bewustwording stimuleren bij kinderen aangaande de importantie van lokale voedselketens, stimuleren regionale ontwikkeling gewassen diversiteit (ook voor bodemverbetering) en aanwakkeren van nieuwe lokale verwerkingsindustrie.
Niet naar anderen wijzen, maar beginnen bij jezelf. Samen zorgen voor een betere wereld voor nu en de volgende generatie.
Dat geldt ook voor recyclen. Een prima fenomeen, maar is als we zo doorgaan is het niet meer dan uitstel van executie. En hoe we het ook doen er komt een moment dat alles op is of veel minder beschikbaar is. Daarop inspelen is heel belangrijk voor komende generaties. En dan met als uitgangspunt dat e.e.a. voor een ieder beschikbaar blijft.
En als passend voorbeeld+ ´Duurzaam´ hele mooie grote hybride-elektrische auto´s produceren en dit ook nog flink subsidiëren is per definitie niet duurzaam maar ´schone dure luxe schijn´.
Help mensen elkaar helpen om het probleem, ons gedrag en de oplossingen persoonlijk te maken. Lokaal, eenvoudig en in de eigen gemeenschap. En deel deze successen, ze helpen jezelf en anderen de sociale norm veranderen en een onafhankelijke intrinsieke motivatie ontwikkelen.
Dit is gewoon nodig om politiek, publieke organisaties en bedrijven te doen veranderen. Dat lukt ze niet meer op zichzelf door een gemis aan contact, wederkerigheid en vertrouwen.