Een van de grootste veroorzakers van woningbrand is vlam in de pan. Wanneer het olie of vet in de pan te heet wordt krijg je een vlam in de pan.

We vroegen op straat: Vlam in de pan, weet jij wat te doen?



Hilde Slagers van brandveilig leven legt uit hoe je een vlam in de pan blust en wat je kunt doen om het te voorkomen.



Wat moet je doen bij een vlam in de pan?
  1. Plaats de deksel rustig op de pan. Let op! Plaats de deksel niet recht op de pan, dan kunnen de vlammen om de pan heen komen zodat je je hand kunt verbranden maar leg de deksel schuin op de pan zodat je het als schild kunt gebruiken tegen de vlammen.
  2. Draai het fornuis of de kookplaat uit, de warmtebron onder de pan haal je hiermee weg.
  3. Zet de afzuigkap uit
  4. Laat de pan afgedekt tot deze is afgekoeld
Tip!
  • Blus nooit met water! Daarmee veroorzaak je een explosie van vetdruppels waardoor je een echte keukenbrand krijgt.
  • Loop nooit weg bij de pan, als er iemand aan de deur belt, draai dan het fornuis uit.