Foto: Ika Gommers

Dat is waar Annet voor gaat. Voor mensen met een ernstige ziekte, blijvende beperkingen of die zich eenzaam voelen. ‘Als contactclown Doeke geef ik deze mensen ontspanning en begrip op een manier waarop ze weer in contact met zichzelf en anderen komen. Samen beleven we dan een fijn moment en een sfeer die nog dagen bij ze blijft.’

Ook wanneer je leeft met beperkingen wil je jezelf lichamelijk, geestelijk en sociaal goed voelen. Dit persoonlijke welbevinden lukt altijd beter samen dan alleen. Daarom is het zo belangrijk dat je net als iedereen in contact met jezelf en anderen kunt zijn en je verbonden kunt voelen. En als je dit kwijt bent, dat er dan iemand is die je helpt je dit gevoel weer te vinden en beleven.

Zo iemand is Annet Boumans uit Schijndel. ‘Het moet wel bij je passen. Je moet iets voor andere mensen willen betekenen. Zelf ook mensen willen opzoeken, contact kunnen maken en je daar goed bij voelen.

Ik heb van alles gedaan in mijn leven, maar toen ik op internet iets las over contactclown raakte dat mij, was ik ontroerd. Dit is het, dit is wat ik wil doen, dit is de vorm die bij mij past en waarmee ik iets kan betekenen voor andere mensen.

Wanneer ik me verkleed als contactclown Doeke kom ik tot rust. Pas dan kun je contact met anderen maken. Dat lukt niet als je zelf vol met emoties zit. Dan wordt het een showtje neerzetten. Mensen kijken daar direct doorheen. Het moet echt zijn, vanuit je hart en je ziel contact maken.

In een zorginstelling, maar ook thuis, zijn er mensen die altijd binnen zitten, alleen. Mensen met een vorm van dementie, of kinderen en volwassenen met een ernstige ziekte, verstandelijke en/of meervoudige beperkingen of die zich gewoon eenzaam voelen.

Ik wil ze dan meenemen in een nieuw avontuur, nodig ze uit in mijn campertje, creëer een andere sfeer en geef ze een vakantiegevoel. Zonder op reis te gaan, zijn we dan toch even ‘van huis’. Of we gaan een stukje wandelen, een eitje bakken, zingen en zwaaien onderweg naar mensen. Het wordt gezellig, maken plezier en lopen, eten en lachen. Als vanzelf ontspannen mensen dan.

Ze ontdekken dat er een deurtje is om contact te maken. Ik zet het een stukje open door middel van alle zintuigen. Dat kan dus ook door het spelen van muziek of luisteren naar andere geluiden.' Clown Doeke heeft natuurlijk een hele speelkoffer mee. Hier zitten ook materialen waaraan je kunt voelen. Voor iemand die altijd in bed ligt kan dat heel bijzonder zijn. Er is een heel pallet aan manieren waarop je iemand weer kunt laten beleven dat een ander contact met je maakt en jou als mens ziet.

Mensen in de zorg, maar ook directe naasten, komen hier niet aan toe, hebben een andere rol en band dan Doeke, die is er puur voor het hervinden en beleven van contact. Contactclown Doeke betekent dus ook veel voor de naasten en directe omgeving van de mensen die ze helpt.

'Inmiddels is Doeke dus mijn werk en passie, ik word er blij van. Je kunt echt iets doen voor mensen en ze rust brengen. Of het nu ouderen of kinderen zijn. En als we contact maken en de ander dat ook daadwerkelijk voelt, krijg ik het ook heel warm en de kriebels.'

Dit inspirerende verhaal en de diensten van contactclown Doeke laten zien hoe belangrijk en effectief het is om op een vindingrijke manier mensen te helpen bij het maken van contact met zichzelf en anderen. Zeker in een tijd van snelle veranderingen vormen de mentale gezondheid en eenzaamheid een groot maatschappelijk probleem.

Daarom wil coöperatie Univé de unieke deskundigheid en inzet van contactclown Doeke graag delen met al haar leden.

https://contactclowndoeke.nl/

Foto's: Ika Gommers