Dat was de boodschap die de twee presentaties met elkaar verbond tijdens de thema avond Zorg en Gezondheid in Meppel.

Samen wijzer worden over de zorgverzekering voor komend jaar en over het nut en de waarde van voeding, beweging en ontspanning.

Na een warm welkom van Jordy vertelde Liesbeth over de werking en de belangrijkste wijzigingen van de zorgverzekering in 2020. Op de vraag: “Wat vindt u belangrijk aan uw zorgverzekering?”. Waren de deelnemers het er over eens dat er goede zorg geleverd moet worden als je iets overkomt en dat de verzekering betaalbaar moet blijven voor iedereen.

Daarnaast was er een korte discussie over de verwachtingen van de aanvullende pakketten. Mensen vinden het moeilijk in te schatten welke zorg er kan worden verwacht, omdat je ook iets kan overkomen. Dan is het niet zo fijn dat je tussentijds in het jaar het pakket niet kunt wijzigen.

Verder werden er vragen gesteld over:

  • De spoedeisende hulp. Deze wordt in elk ziekenhuis geboden. Alleen bij geplande zorg kan het zo zijn dat er in sommige ziekenhuizen specialisten zijn uitgesloten van bepaalde zorg.
  • Waarom er elk jaar opnieuw contracten worden afgesloten en waarom dit niet voor meerdere jaren kan gelden.
  • Of het mogelijk is het eigen risico gespreid te betalen in 10 maanden, dan is het niet in 1x zoveel geld € 385,00
  • Wie moet er een polis hebben voor een vervangende mantelzorger de ontvanger of de gever. Dit maakt niet uit als de ontvanger of de gever deze polis heeft

Live demonstreerde Jordy daarna de online zorgcheck waardoor je binnen een paar minuten een persoonlijk advies gegeven wordt.

En natuurlijk kun je dit ook persoonlijk overleggen met een Univé medewerker, telefonisch of in de winkel. Er valt veel te kiezen, maar bovenal vinden de deelnemers op deze avond het cruciaal dat Univé altijd dichtbij is.

Daarna was beweeg- en leefstijladviseur Menke Knol gastspreker. Ze is er van overtuigd dat de pijlers voeding, beweging en ontspanning onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.  Haar uitdaging is om mensen te begeleiden richting een gezonde leefstijl en daarbij inzicht en praktische handvatten te bieden om dit proces duurzaam te beïnvloeden. Ze gaf tijdens deze avond een workshop "Weet wat je eet". 

Als eerste vertelde gaf ze een stukje voedingsleer, waar ze uitleg gaf over het belang van koolhydraten, vetten en eiwitten voor je lichaam. Daarna kon in teams geschat worden met behulp van suikerklontjes, hoeveel suiker er in verschillende producten zijn verwerkt. 

Ook was iedereen het eens over het belang van bewegen, bijvoorbeeld iedere dag een stukje wandelen. Je bent er even uit en het is nog goed voor je ook.

Iedereen vond het een leerzame avond die werd afgesloten met een hapje en drankje.