Rond de vijfhonderd betalende bezoekers genoten maandag van dik twintig acts op en aan het Zuideinde. Het cultuurfestival De Meppeler Parade was ondanks het miezerige weer een doorslaand succes op Tweede Paasdag.

De tweede editie van het unieke straatfestijn begon met een gezamenlijke paasbrunch waarvoor tweehonderd Meppelers zich aan lange tafels zetten in het voormalige Postkantoor. Wegens het onaangename weer, koos de organisatie er in de ochtenduren voor om de - door ondernemend Zuideinde gesponsorde - broodmaaltijd, van buiten naar binnen te verplaatsen. De tientallen vrijwilligers (leden en aanhang van Rotary Meppel) staken zich in lakeienpakken om de cultuurproevers op de Parade stijlvol te ontvangen. Via drie kassa’s in het afgezette festivalterrein tussen Zuiderbrug en Ogterop wandelden steeds meer bezoekers maandagmiddag het Zuideinde op.

Polsbandjes
Met polsbandjes om hadden zij vrij toegang bij elke voorstelling en concert. De muziek voor en in café Clouso was overigens zonder polsbandje te beluisteren. In en bij Schouwburg Ogterop vonden de bezoekers jonge poptalenten uit Meppel en getalenteerde cabaretières uit Amsterdam.

Behalve tegen de veertig hilarische of ontroerende optredens, zorgden de bonte stoet straattheatermakers, living statues, clowns en stempunk-mobiles, ervoor dat de zon denkbeeldig toch doorbrak boven de Meppeler Parade. En voor wie het wilde zien, zag maandag zelfs een regenboog boven heel Meppel getoverd. In woonhuizen en winkels aan het Zuideinde traden klassieke ensembles, bands, dichters, singer-songwriters en entertainers op. Kinderen hadden gratis toegang en leefden zich uit op luchtkussens en een skate-ramp.

Traditie
De Parade bezoekers volgden niet zelden het strakke tijdschema van het festival. Op de uitgestippelde route woonden zij zoveel mogelijk voorstellingen en concerten, van begin tot eind, bij. Daarvoor moest het publiek soms in een rij voor de voordeur aansluiten. Of wachten tot de volgende voorstelling. De drukte bij de podia was voor de organisatie halverwege de paasmiddag vooral een teken dat de Meppeler Parade op weg was naar een zeer geslaagde, tweede aflevering. Met tal van nieuwe programmaonderdelen, het grote enthousiasme van publiek, ondernemers, vrijwilligers en artiesten, werd De Meppeler Parade 2018 veel meer dan een geslaagde herhalingsoefening. De Rotary zette maandag de standaard voor een nieuwe traditie en - wat heel veel Meppelers betreft - blijvend festijn op de evenementenagenda van Meppel.

De opbrengst van de Meppeler Parade gaat naar vakanties voor kinderen en hun gezinnen uit Meppel die al jaren niet op vakantie geweest zijn. Even geen zorgen en gewoon met elkaar genieten!