Basisschoolleerlingen in Meppel hebben in 2021 het Praktisch Verkeersexamen afgelegd om te kijken of ze de theorie goed kunnen toepassen in het echte verkeer. Tijdens het examen fietsten de kinderen een route. Langs de route stonden vrijwilligers die, aan de hand van een controlelijst of app, beoordelen of de leerlingen goed handelen.

Om 8.00 uur werden de vrijwilligers verwacht bij stadscafe Oasis voor uitleg over de app het indelen in groepjes. Hierna gingen ze naar hun post sommigen met een collega anderen met een ouder van een school of een vrijwilliger van de ANWB. Ook 19 medewerkers van Univé hielpen mee bij het controleren of de leerlingen voorrang verleenden en hoe ze reageerden op onveilige situaties.

Sommige leerlingen waren zenuwachtig, anderen weer vol zelfvertrouwen. Soms elkaar coachend. Er waren leerlingen die geoefend hadden met ouders die kenden de route ook. Anderen moesten echt naar de rode pijlen zoeken, en raakten soms de route kwijt. Dan zagen collega’s die leerlingen voor de 2e keer aan de overzijde van de weg.

 

Op een punt was net voor het fietsexamen een aanrijding met een fiets een 13 jarige. Dit is verder gelukkig goed afgelopen. Zo zie je maar hoe belangrijk dit examen is. We hadden mooi weer, soms een fris windje in de morgen, aldus een vrijwilliger.

Op de posten werden de vrijwilligers voorzien van koffie/ thee met een koek. Sommige stonden op een post dicht bij een bakker, die waren onder genot van een kop koffie met  gebak of croissant de kunsten van de leerlingen te beoordelen. Buurtbewoners boden ook aan om koffie te zetten, eventueel gebruik van toilet was mogelijk.

Tussen de middag werd iedereen voorzien van een royale lunch. Erna  was het weer tijd om naar de posten te gaan voor de laatste scholen die nog fietsexamen moesten doen.

Het was voor iedereen een leerzame dag waarbij ook genoten werd van de gezelligheid met elkaar.