In Norg vond dinsdagavond 12 oktober 2021 een AED-cursus (Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand) plaats. Gelijktijdig op twee locaties namelijk bij voetbalvereniging Gomos en bij Café Zwaneveld.

Elke dag krijgen veertig mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De overlevingskans is het grootst als iemand binnen zes minuten reanimeert en een AED aansluit.

De leerzame avond werd gegeven door vader Henk en zoon Doron Ros van maatwerkopleider Medch. De mannen hebben ruime ervaring en wisten er een zinvolle en boeiende avond van te maken. Allerlei tips werden gegeven, zoals de ABC-methode (de vitale functies ademhaling, bewustzijn en bloedsomloop controleren) en bij twijfel altijd 112 bellen.

Maar ook wat te doen als een bestuurder bekneld zit in de auto of als er brandstof uit de auto lekt. Naast de theorie werd er ook geoefend met de AED. De deelnemersgroep in Norg was heel gevarieerd, de jongste deelnemer is 15 en de oudste 79 jaar.

Een aantal reacties van de deelnemers: “Erg leuk en zinvol”, “Certificaat zat direct in de mail”, “Henk blijft je boeien”, “Ging een wereld voor ons open”, “Weten nu wat we moeten doen als iemand neervalt”, “Top/prima, meer dan ik verwacht had”.

De gratis avond wordt door Univé op meerdere locaties gehouden, via de website site kun je je aanmelden. Na afloop van de cursus heeft iedereen een certificaat gekregen en informatie over het aanmelden als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem van Nederland HartslagNu.