Woongroep Toermalijn is een kleinschalige woonvorm in Nieuw-Roden in de gemeente Noordenveld. De woning is een ‘ouderinitiatief’ en wordt volledig gerealiseerd met gebruikmaking van persoonsgebonden budgetten.

In het kader van NL Doet gingen op vrijdag 15 maart 2019 vrijwilligers waaronder een aantal van Univé Noord-Nederland en ouders aan de slag in de belevingstuin voor de bewoners, zodat zij er weer volop van kunnen genieten in het voorjaar.

Wethouder van de gemeente Noordenveld, Kirsten Ipema, was aanwezig om het “startschot” te geven voor NL doet 2019 in de gemeente Noordenveld.
Helaas zat het weer in het begin van de ochtend wat tegen, maar in de regen hebben we gewoon doorgewerkt en snoeiwerkzaamheden en schoonmaakklussen gedaan om het huis. De plantenbakken zijn voorzien van plantjes.

 

Tijdens de koffiepauze vertelde één van de ouders de geschiedenis van de woongroep. Het huis bestaat inmiddels 13 jaar en biedt plaats aan vijf bewoners die veelal rolstoel gebonden zijn. Overdag gaan de meeste bewoners naar de dagbesteding. Per dag is er altijd één of twee van de bewoners thuis en zijn er de nodige huishoudelijke taken voor het personeel te verrichten. Door de kleinschaligheid van de woonvorm is er meer aandacht en tijd van het personeel voor de bewoners. Het huis gaf een gastvrije en warme indruk.

Om twaalf uur zat het werk er op. We werden onverwacht uitgenodigd voor een lunch. Onder het genot van een kopje soep hebben we nog even verder gepraat met het personeel en een ouders van de bewoners. Ook al is de beschikbare tijd van twee uur wat kort, we hebben ons ondanks het weer behoorlijk nuttig kunnen maken. Na de lunch keerden we met een voldaan gevoel terug naar kantoor.Meer informatie: https://www.woongroeptoermalijn.nl

Univé vindt het belangrijk dat medewerkers zich lokaal inzetten voor de maatschappij. Naast betrokkenheid bij lokale organisaties levert het ook persoonlijke ontwikkeling op voor de medewerkers. Het biedt nieuwe ontmoetingen en doorbreekt de dagelijkse routine. Het geeft een blikverruiming voor medewerkers en daarnaast natuurlijk veel plezier tijdens de activiteiten.  

Naast NL Doet organiseert Unive Noord-Nederland op jaarbasis ongeveer 60 activiteiten bij verschillende organisaties. Iedere medewerker kan hieraan 6 uur per jaar tijdens werktijd besteden.