Op zaterdag 20 maart 2021 deden ruim 30.000 mensen mee aan de Landelijke Opschoondag. Zij maakten zo’n 4500 gebieden zwerfafvalvrij. Want zwerfafval verdwijnt alleen wanneer iemand het opruimt. Niet alleen particulieren van jong tot oud namen deel aan de opschoonacties, ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten staken de handen uit de mouwen.

In Noordenveld hielpen Univé-leden, medewerkers, en medewerkers en leerlingen van OBS de Hekakker en leden van buurtvereniging Roderwolde onder andere mee. Ze gingen gewapend met handschoenen, prikstokken en vuilniszakken op pad om de buurt op te schonen, onder andere het Tortelplein in Norg is onderhanden genomen. Met verbazing werd gekeken hoeveel rommel daar lag en nog vaak gevaarlijk ook. Denk hierbij aan kapotte flesjes en scherpe blikjes. Een vuilniszak vol kwam er van het plein, terwijl er ook een afvalbak staat.

Ook op de Es door de landerijen en het bos, werd heel veel rommel gevonden dat wandelaars en fietsers er achterlaten. Door de coronatijd zijn er meer wandelaars en fietsers op de Es te vinden en dat betekent kennelijk ook meer troep. Een deelnemer kreeg met haar gezin veel complimenten van de wandelaars en fietsers die ze zijn tegengekomen. Met een voldaan gevoel gingen zij weer naar huis om lekker op te warmen. De volgende dag (en de dagen er na) was het extra genieten dat op de route geen rommel meer lag en dat gaf een goed gevoel.

De grijpstokken zijn o.a. aan VV Gomos gedoneerd, zodat ze ook daar eenvoudig het hele jaar door het terrein mooi schoon kunnen blijven houden.

 

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon. Nederland Schoon is een stichting die samen met onder meer gemeenten, bedrijven, overheden en maatschappelijke organisaties zwerfafval bestrijdt en probeert te voorkomen.

Meer informatie: https://www.supportervanschoon.nl

Tijdens de coronacrisis hebben we allemaal ervaren hoe belangrijk buiten voor ons is. Daarom helpt Univé graag mee met het zwerfafvalvrij maken van onze buurten. Want een schone buurt is ook een veilige buurt en daar zetten we ons graag voor in samen met onze leden en lokale verenigingen.

Bekijk een impressie van de dag: