De samenleving is zich er steeds meer van bewust dat onze medemens met een beperking ook de mogelijkheid moet krijgen zich op een gelijkwaardige wijze te ontplooien. Ieder mens is uniek en heeft recht op een zo volledig mogelijke ontwikkeling. Een goede mogelijkheid hiertoe voor de mensen met een beperking is het paardrijden. De Stichting Balansruiters Noordoostpolder geeft deze mensen de mogelijkheid om paard te rijden.

De activiteiten van de Balansruiters zijn in 1968 gestart. Inmiddels rijden ongeveer 100 ruiters, klein en groot, met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking bij de Balansruiters in de manege aan de Sportlaan in Emmeloord. Deze mensen krijgen wekelijks les van gediplomeerde instructrices en worden daarbij begeleid door ongeveer 70 vrijwilligers. Er zijn drie paarden en vier pony’s beschikbaar voor de ruiters passend bij de ruiters. Verder zijn er aangepaste zadels en tuigen zodat praktisch iedereen met een beperking aan deze sport kan deelnemen. Er is zelfs een ligzadel, waarop een ruiter die niet kan zitten op het paard kan liggen en zo toch kan paardrijden.

Waarom paardrijden voor mensen met een beperking?
Het geeft deze mensen meer zelfvertrouwen. Op het paard kunnen oefeningen worden gedaan om het evenwicht te verbeteren. De ruiters komen in contact met normale actieve mensen en jongeren. Het paardrijden betekent loskomen van hun beperking voor een tijd.

 

Informatie
Meer informatie kunt u vinden op de www.balansruiters.nl