De schaapskudde Ruinen is één van de twee kuddes die grazen op het Nationaal Park Dwingelderveld in Drenthe. De ongeveer driehonderd schapen van de kudde zijn allemaal van het eeuwenoude ras het Drents heideschaap.

Dagelijks, zowel in de zomer als de winter, begrazen de schapen de heide. Door het begrazen vergrast de heide minder en door het 'snoeien' van de heidestruikjes blijft de heide krachtig en gezond. Het leefgebied van de schapen is het prachtige Nationaal Park Dwingelderveld, een nat bos en heidegebied van bijna 4000 hectare groot. Aan de rand van het Dwingelderveld, niet ver van het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten, ligt de kooi van de schaapskudde Ruinen.

Stichting Het Drentsheideschaap is verantwoordelijk voor de schaapskudde en staat onder leiding van herder Michiel Poelenije en hulpherders Hanneke Luning en Annelies van Nieuwkerken.Daarnaast is er bij de schaapskooi een prachtige vergaderlocatie die de mogelijkheid biedt om van dichtbij de prachtige Drentse natuur te beleven. 

Meer informatie: www.schaapskudderuinen.nl