Voorafgaand aan de spannende basketbalwedstrijd tussen Donar en Landstede op 6 december 2018 in een volgepakt Martini Plaza, komen leden van Univé bijeen om met elkaar te spreken over de veranderingen van de zorgverzekeringen in 2019.

Wat zit er in de basis verzekering voor iedereen en welke keuzes kun je zelf maken?Jan Willem Medendorp en Hans Schieving verzorgen een duo presentatie en gaan het gesprek aan met de zaal over de mogelijkheden, keuzes en argumenten voor het aanpassen van je zorgverzekering.

Ongeveer 7%, dat is meer dan een miljoen Nederlands, passen hun polis aan of stappen over naar een andere aanbieder. Ieder jaar weer. Wat past bij mijn persoonlijke behoefte en altijd veranderende omstandigheden?

Dat blijkt voor iedereen anders. Het maakt je ook bewust van hoe we dingen met elkaar regelen en wat je daarbinnen zelf kunt doen of voor elkaar kunt betekenen.

Univé vindt het van belang om in haar aanbod ook in te zetten op het stimuleren en faciliteren van meer preventie. Tegenslag en schade kun je beter voorkomen wanneer bijvoorbeeld meer mensen Eerste Hulp kunnen verlenen. In een mum van een tijd hebben 8000 leden gebruik gemaakt van een gratis EHBO cursus aanbod. Je staat gewoon beter in het leven wanneer je een ander in nood kunt helpen. En dat geldt omgekeerd natuurlijk ook wanneer je zelf iets overkomt. 'De vereniging leeft'; geeft een lid aan.

Vanuit dezelfde gedachte vindt Univé het van belang om mensen die mantelzorg verlenen aan een ander daarin niet overbelast worden, gesteund worden en goed voor zichzelf zorgen. Daarom biedt Univé zogenaamde mantelzorg-makelaars aan en speciale vergoedingen voor bijvoorbeeld extra steun of een mantelzorginvaller.

'Het helpt je ook bewust te zijn van je situatie, keuzes en mogelijkheden om daar mee om te gaan. Het is ook geen vrijwilligers werk, het overkomt je en hoort ook gewoon bij het leven'; merkt iemand op.


Hink Jan Apotheker pakt deze draad op en neemt zeer gepassioneerd de bezoekers mee in een korte introductie en uitleg van de spelregels van basketbal.

Bijzonder zijn de details van onderlinge communicatie en bijvoorbeeld de time-outs. Hoe deze bepalende kunnen zijn in de laatste minuut en seconden van de wedstrijd. Voor uw verslaggever van dienst was dit een eerste live basketbal wedstrijd en nam het belangrijkste advies van Hink Jan ter harte: onder ga het, je zult zien dat het een hele belevenis wordt.

En dat word het. De entourage, ambiance en twee teams die aan elkaar gewaagd zijn. Bij rust is het 48-43 voor Donar, maar met nog twee minuten op de klok staat het 80-80. Het publiek gaat massaal achter de thuisploeg staan. De Martini Plaza beleeft een ultieme slotfase die uiteindelijk de winst bij Landstede brengt, 84-90.

Niet gewonnen, toch veel opgestoken van een leerzame en vooral plezierig avondje met elkaar.