Hoe ga ik als looptrainer van Groningen Atletiek, atleet en rechercheur bij de politie Noord-Nederland (Groningen) om met de coronamaatregelen. 

Toen het bericht kwam dat wij als loopgroep niet meer samen konden gaan trainen was dat wel even schrikken. In de app-groep werd al snel geopperd om dan maar samen af te gaan spreken buiten de club om. Het was wel duidelijk dat de ernst van de situatie nog niet helemaal geland was. Maar dat duurde niet lang. Er wordt nog wel eens een enkele afspraak of poging daartoe gedaan maar we lopen nu toch meestal wel alleen.

Vele atleten van onze groep zouden naar Rotterdam gaan om daar de marathon te gaan lopen. Er waren al vele trainingskilometers afgelegd en het zou weer een mooie dag worden. Het advies was dan ook om de omvang van de trainingen terug te brengen om zo geen aanslag te plegen op je weerstand. Het lopen van een dertig kilometer plus afstand is niet niks.

Het samen lopen is wel een gemis maar gelukkig kunnen en mogen we nog naar buiten. Gezond en fit blijven is nu veel belangrijker. Er staan toch geen wedstrijden meer in het schema. Het laatste loopschema dat ik voor de groep heb gemaakt is daar dan ook gericht. Wat ook mooi is om te zien/lezen is dat de atleten elkaar onderling aan het uitdagen zijn de “STRAVA” segmenten te bemachtigen. Ik ben benieuwd wie er na de maatregelen de meeste segmenten op naam heeft. 

Sportief gezien ben ik ook nog lid van GVAV Triathlon. Had ik na mijn verhuizing en drukke werkzaamheden eindelijk weer (priori)tijd voor het zwemmen mag dat ook al niet meer. Ik denk dat ik al heel snel mijn dry-suit  zal gaan aantrekken om voor mijn huis te gaan zwemmen. Ben wel benieuwd wat de buren daarvan gaan zeggen. Verder is het natuurlijk ook lekker om op de fiets te stappen en dan kilometers te gaan maken. Ja, helaas ook dit doe je solo. Dus niet schuilen in een groep maar volle bak zelf tegen de wind in zwoegen. Daar wordt je alleen maar sterker van denk ik dan maar. Bij GVAV worden de trainingen online aangeboden. Ja, zelfs voor het zwemmen zijn er oefeningen op het droge. 

De maatregelen hebben ook veel invloed op mijn werk. Ik werk bij de politie Noord-Nederland als rechercheur in Groningen. Ook daar werden de maatregelen telkens wat aangescherpt. Ondertussen werken wij ongeveer de helft van de tijd thuis. Zelf vind ik het best lastig om thuis te werken. Je hebt geen inzage in de originele stukken. Het overleg met je team is minimaal. Ook even sparren over de zaken en het verloop en aanpak is er nagenoeg niet meer. Gelukkig loopt het werkaanbod behoorlijk terug, mensen zijn thuis en het is rustig op straat. Natuurlijk gebeurt er nog genoeg waar we mee aan de slag gaan. Er liggen ook nog genoeg onderzoeken klaar waar we alleen nog maar de verdachte binnen hoeven te halen maar in deze coronatijd stellen we dat liever nog even uit. Natuurlijk doen we dat alleen daar waar het kan. Voor mijzelf had de maatregel ook een behoorlijke tegenvaller. Ik was net met een mooie vakgerichte opleiding begonnen maar die werd na twee week ook stop gezet. Nu maar hopen dat deze opleiding in september weer opgestart kan en mag worden.

Een tip voor iedereen is om lekker te blijven sporten. Zolang je daar zin in hebt, ben je vast nog kerngezond! En zoek je kleine uitdaging, pak een segment af van iemand ;-)