Op maandag 21 februari 2022 vond de eerste AED-cursus (Automatische Externe Defibrillator, een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand) van dit jaar in de stad plaats. De workshop werd gegeven in de winkel aan de Zonnelaan om een kleine bijdrage te leveren aan het aantal burgerhulpverleners.

Tijdens de training hebben de deelnemers geleerd hoe je een AED moet bedienen. De training werd verzorgt door Anja van 101BHV. Zij heeft veel ervaring en wist er een actieve en boeiende avond van te maken.

Alle deelnemers kregen aan het einde van de avond een certificaat uitgereikt. Het certificaat is onder andere voorzien van enkele tips en informatie over het aanmelden als burgerhulpverlener. Ook kregen ze een ‘Kiss-of-Life’ die als sleutelhanger gebruikt kan worden. Een ‘Kiss-of-Life’ is een plastic gelaatsdoekje met een ventiel erin dat gebruikt kan worden bij beademing tijdens reanimatie.

Al met al was het weer een geslaagde avond. In mei van dit jaar zal er opnieuw een training in onze winkel plaatsvinden.

Samen voor een hartveilige regio
Snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Een AED speelt daarin een cruciale rol. Maar dan is het wel belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe een AED werkt. Daarom biedt Univé Noord-Nederland een gratis AED-training aan onze leden en ook niet-leden.

Buurt-AED
Elke week krijgen driehonderd Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een buurt-AED levens kan redden.

Univé en een hartveilig Nederland
Om te kunnen spreken van landelijke dekking zijn er in Nederland nog zo’n vijfduizend AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan.

Daarom heeft Univé Noord-Nederland haar vijftien winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED. Daarnaast ondersteunen we lokale initiatieven voor buurtAED’s en bieden we in samenwerking met lokale EHBO-verenigingen gratis AED-workshops aan voor buurtbewoners of bijvoorbeeld medewerkers.