‚Äč

De Gebiedscoöperatie Westerkwartier is door EURADA gekozen als één van de twee beste innovaties in Europa. Dit is een prachtig compliment voor dit ambitieuze project waar de Hanzehogeschool Groningen nauw bij betrokken is. Vandaag, woensdag 28 november 2018 presenteert EURADA deze resultaten aan Europarlementariër Lambert van Nistelrooij. Dat doen zij tijdens het Innovation Summit K4I in Brussel.

Regionale innovatie voor het mkb
De Gebiedscoöperatie Westerkwartier werd gekozen als één van beste innovaties in Europa uit een selectie van de 50 beste regionale initiatieven op het gebied van ondernemerschap en sociale innovatie ter ondersteuning van het midden- en kleinbedrijf (MKB). Binnen de coöperatie werken kleine bedrijven uit de regio Noord-Nederland samen. Dat doen zij vanuit verschillende sectoren in plaats van binnen één sector, zoals in de traditionele coöperaties. Een voorbeeld van zo'n samenwerking is het betrekken van lokale boeren als producent bij de samenstelling van de 18.000 maaltijden die dagelijks in de Groningse ziekenhuizen worden geserveerd. Eerder kwam het merendeel van de ingrediënten van niet-lokale producenten.

Hanzehogeschool medeoprichter
Het lectoraat duurzaam coöperatief ondernemen van de Hanzehogeschool Groningen is medeoprichter van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier. Zowel studenten als onderzoekers van de Hanzehogeschool spelen een belangrijke rol in de coöperatie. Ook de overheid heeft een cruciale rol in de samenwerking. Zo ontstaat een innovatief ecosysteem waarin alle partijen samenwerken om sociaaleconomische groei te bewerkstelligen in de regio.

Profiteren van de opgedane kennis
EURADA brengt de uitkomsten van de Gebiedscoöperatie Westerkwartier in kaart en deelt dit actief met andere regio's in Europa. Zo kunnen ook andere regio's leren en profiteren van de succesvolle uitkomsten van de gebiedscoöperatie.De Hanzehogeschool Groningen ontwikkelt het coöperatieve model verder via het lectoraat duurzaam coöperatief ondernemen van het Marian van Os Centrum voor Ondernemerschap. Lector Willem Foorthuis werkt aan onderzoeksprogramma's, nationale en internationale projecten en innovatiewerkplaatsen om de regio sterker te maken op sociaal en economisch gebied.

Over EURADA
EURADA is een netwerk van 80 deelnemers in 23 landen, die zich bezig houden met economische ontwikkeling (EURADA).

Univé werkt samen met de Hanzehogeschool door: