De grensbewaking wordt voor de Koninklijke Marechaussee een steeds grotere uitdaging. Wie houdt je bij de grens aan, zijn valse documenten nog van echte te onderscheiden?

Door nieuwe technieken als 3D printing zijn fake-documenten bijna niet van echte ID bewijzen te onderscheiden. En is men aan de grens wel in staat om bijvoorbeeld een Bulgaars paspoort te beoordelen? Wat gaat er aan nieuwe techniek nog op ons af komen? Welke regels beperken ons om het werk goed te kunnen doen?

Om onze grenzen goed te kunnen bewaken moeten we samenwerken. Dat was de gedachte achter een bijzondere innovatiedag in Groningen.   

Op 8 oktober 2019 onderzochten medewerkers van de Koninklijke Marechaussee in co-creatie met innovatie managers van IBM, KPN en Univé de mogelijkheden om medewerkers aan de grens te helpen met hun belangrijke taak. Deze marktpartijen zijn ervaren in innovatief denken en benaderen van nieuwe problemen.

Na de presentaties in het hoofdkantoor van de KPN werden de 30 deelnemers in de studio van IBM op het Zuiderdiep meegenomen in de ontwikkeltechniek Design Thinking. “Wordt verliefd op het probleem en niet op de oplossing”, was de wijze les van de innovatiecoach. Probeer helder te krijgen wat je probleem is en ga dan pas naar het vormen van ideeën. 

Mede door de bijzondere en diverse samenstelling van de deelnemers ontstonden aan het einde van de dag vele nieuwe “Big Ideas”. De Marechaussee heeft veel huiswerk meegekregen waar ze komende maanden mee aan de slag kunnen.

Daarvoor zal de conferentie Expedition to future capabilities op 25 oktober van de Marechaussee in Apeldoorn te vroeg komen. Tijdens deze conferentie laten de marechaussee en hun partners zien waar ze mee bezig zijn op innovatiegebied. Wat in ieder geval duidelijk is geworden dat het bewaken van de grenzen in de toekomst alleen succesvol kan zijn in co-creatie met partners.