Elke week krijgen 300 Nederlanders buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Vaak totaal onverwacht. Na een hartstilstand zijn de eerste zes minuten cruciaal. Een ambulance kan meestal niet binnen die zes minuten bij een slachtoffer zijn, waardoor een AED levens kan redden.

Daarom is het belangrijk dat iedere buurt een eigen AED krijgt. Om te kunnen spreken van een landelijke dekking, zijn er in Nederland nog zo’n 5000 AED’s nodig die dag en nacht bereikbaar zijn. Univé levert daar graag een bijdrage aan. Daarom heeft Univé Noord-Nederland onlangs haar 15 winkels in het werkgebied aan de buitenzijde voorzien van een AED.


Daarnaast ondersteunen we graag lokale initiatieven. Een AED kost natuurlijk geld. Een mooie manier om dat geld bij elkaar te krijgen is het crowdfundingplatform Buurtaed.nl. Dit platform is een initiatief van de Hartstichting en Philips. Samen willen zij Nederland hartveiliger maken. Univé haakt vanuit Voorkomen en Beperken aan wanneer een initiatief wordt gestart. Zo ook door Edo Drenth uit de Ceramstraat en Bianca in Mudaheerd in Groningen.

Buurt brengt geld bijeen voor AED in de Mudaheerd
 

Snel handelen bij een hartstilstand kan levens redden. Daar weten ze in de Mudaheerd in Groningen helaas alles van. Daarom is buurtbewoonster Bianca den Otter via de website buurtaed.nl een actie gestart. “Ik kwam op het idee toen een man van nog geen 60 in onze straat overleed aan een hartstilstand. De ambulance was er al, toen er een vrouw gehaast aan kwam fietsen met een AED. Deze AED moest uit een woonwijk verderop komen. Ze stond hijgend en terneergeslagen hier, ze was te laat. Ik heb toen met haar gesproken over een AED in onze straat. De vrouw wees mij op Buurtaed.nl. Via de site ben ik een inzamelingsactie gestart. Inmiddels hebben we het geld binnen, mede dankzij Univé Noord-Nederland. Univé heeft namelijk iedere euro die binnenkwam verdubbeld. Ontzettend mooi.”

AED aan de CeramstraatBuurtbewoner en Stadjer Edo Drenth heeft met veel enthousiasme zich ingezet om de AED bekostigd te krijgen. Sandra van Univé in Groningen merkte de actie op en zocht contact. Een mailing, een oproep op socialmedia en de tomeloze inzet van Edo bracht het geheel tot een succes. De buurman stelt belangeloos zijn muur ter beschikking. Klussenbedrijf Sociaal Gericht is ingeschakeld om de AED veilig te monteren. Eigenaar Erik Lesschen is blij met dit soort opdrachten voor zijn sociale klussenbedrijf. Inmiddels ligt er ook al een klus voor een AED in Beijum. Samen is er veel mogelijk. Corona dwingt nu nog om de training uit te stellen. Deze gaat plaatsvinden zodra het weer mogelijk is. Een hartveilige buurt, dat is het ultieme doel.

Naast vaak een financiële bijdrage, doet Univé meer. In samenwerking met lokale EHBO-verenigingen bieden we namelijk ook een gratis AED-workshop voor buurtbewoners aan. Voor een effectieve inzet is het natuurlijk belangrijk dat er altijd iemand in de buurt is die kan werken met het apparaat. Tijdens zo’n workshop leren cursisten dan ook hoe ze moeten omgaan met de AED en iemand moeten reanimeren.