Een winterjas is voor veel mensen zonder vaste woon- en verblijfplaats een basisbehoefte. Ze zijn veel buiten in de kou. Een jas geeft warmte en geborgenheid. Er is een speciale actie opgezet om 150 mensen te kunnen verblijden met een goede winterjas. Doe je mee?

Je kunt een bijdrage leveren aan een warme winter voor dak- en thuislozen door een kerstpakket te kopen. Per verkocht kerstpakket wordt namelijk twintig procent apart gelegd voor de inkoop van goede winterjassen. Zo hopen we minimaal 150 dak- en thuislozen te kunnen verblijden. De kerstpakkettenactie is op touw gezet door MartiniBusiness, Henk Evenement’n, WerkPro en Univé.

"Kan iedereen overkomen"
Het gaat om mensen die overnachten in de opvang, bij vrienden of kennissen of bij onbekenden. Het kan dus gaan om die zwerver in het winkelcentrum, maar ook om die vrouw die na een scheiding haar huis verliest en geen vervangende woning kan vinden door het woningtekort en de oplopende wachttijden voor de sociale huur. Of die ondernemer die zijn lasten niet meer kan betalen door corona of arbeidsongeschiktheid.

“Het kan echt iedereen overkomen”, benadrukt Jorn Broesder, manager bij WerkPro. WerkPro werkt aan een samenleving waarin iedereen meedoet en ieders talent wordt benut. De organisatie zet zich in voor mensen die aan het werk willen en daarbij wat hulp kunnen gebruiken. Naast zinvol werk -  soms betaald, soms onbetaald - bieden ze ook begeleiding en dagbesteding. “Meestal begint het met een kleine schuld die razendsnel oploopt”, legt hij uit. “Mensen hebben vaak last van schaamte. Ze schakelen geen of te laat hulp in, want ze willen het eerst zelf proberen op te lossen. Niet veel later staan ze op straat.”

Winterjas als basisbehoefte
Juist doordat mensen te laat hulp inschakelen, komen ze te laat in beeld bij instanties. “Terwijl wij mensen zo vroeg mogelijk in beeld willen hebben zodat we hen zo goed en zo snel mogelijk kunnen helpen”, licht de manager toe. Hij legt uit dat we in Nederland goede voorzieningen hebben zoals de nachtopvang. En dat organisaties dak- en thuislozen over het algemeen redelijk goed in beeld hebben. “Oók de personen die niet geholpen willen worden. We bieden ze graag dingen en mogelijkheden aan om te overleven. Een winterjas is voor veel zwervende mensen een basisbehoefte. Ze zijn veel buiten in de kou. Een jas geeft warmte en geborgenheid.”

Andere mogelijkheden
Naast de kerstpakkettenactie van MartiniBusiness, Henk Evenement’n, WerkPro en Univé Noord-Nederland zijn er nog andere manieren waarmee je dak- en thuislozen kunt helpen. Vraagt een dakloze bij de winkel om geld? Koop dan iets gezonds en voedzaams voor hem of haar. “Of koop ons straatmagazine De Riepe. Daarmee ondersteun je direct de verkoper, want zij mogen negentig cent van de verkoopprijs van 2,10 euro houden”, aldus Broesder.

Meer informatie over de actie vind je op de speciale pagina www.warmewinterjassen.nl. Hier kun je ook kerstpakketten bestellen of een donatie doen.