‘Het is een beetje uit de hand gelopen’


Een eierbal in de kerstboom? Dankzij een speciale actie van acteur Marcel Hensema hangen er bij duizenden huishoudens in Groningen deze kerst biologisch afbreekbare eierballen in de boom. Met de actie wordt geld ingezameld voor JINC Groningen, een organisatie die kansenongelijkheid onder jongeren wil tegengaan.

In een tuinhuis bij het station in Kropswolde is hij een heuse kersteierballenfabriek gestart. Daar maakt Marcel Hensema – met hulp van zijn vaste theatertechnicus en zijn broer – de versieringen voor in de boom. Eierballen zijn de acteur niet vreemd. Sterker nog, hij groeide er letterlijk tussen op. Zijn ouders hadden namelijk een snackbar in Hoogezand waar ze ook zelfgemaakte eierballen verkochten.

‘Zat ik met 1500 geknutselde eierballen’
“Het is een beetje uit de hand gelopen”, blikt Hensema met kerst voor de deur terug op de actie. Het idee ontstond vorig jaar toen zijn kerstvoorstelling in Martiniplaza niet doorging. “In de voorstelling vertel ik een alternatief scheppingsverhaal. God schept de wereld en begint in Groningen. En wat is nou een Groningse hemel zonder eierballen? Maar toen de voorstelling niet doorging, zat ik met 1500 geknutselde eierballen”, lacht hij. Hensema maakte een webshop en ging op de markt staan. “De webshop ging ’s avonds online, ’s ochtends was ik ze allemaal kwijt.”

10 procent van de Groningse kinderen groeit op in armoede
Dat succes wilde hij dit jaar herhalen én tegelijk geld inzamelen voor JINC. Van iedere kerstbal gaat er namelijk 2 euro naar de organisatie die zich in Groningen inzet tegen kansenongelijkheid onder jongeren. “Er is veel armoede in Groningen. Dat gaat vaak van ouder op kind. Kinderen komen daardoor niet in aanraking met bepaalde beroepen of sectoren. JINC helpt bij het verbreden van hun perspectief.”

In Groningen groeit ruim 10 procent van de kinderen op in armoede. Dat is bijna 2 procent meer dan het landelijk gemiddelde. De sociaaleconomische achtergrond van deze kinderen is van grote invloed op hun toekomstperspectief, onder meer omdat armoede leidt tot kansenongelijkheid. JINC wil alle kinderen een eerlijke kans op de arbeidsmarkt geven met initiatieven als Bliksemstages en Sollicitatietrainingen.

 

Biologisch afbreekbare kersteierballen
De kersteierballen die Hensema maakt zijn biologisch afbreekbaar en gemaakt van Gronings stro en papier en gevuld met akkerbloemzaad. Na de kerst kunnen de ballen worden begraven in de tuin, uit de zaadjes komen in het voorjaar bloemen. In de sociale werkplaats BWRI in Sappemeer worden de kersteierballen versierd met afbreekbare glitters en worden ze in doosjes gestopt.

“Ik werk me het schompes, heb het drukker dan ooit”, grinnikt Hensema. “Ik zit al weken tussen de eierballen. Ik maak ze, doe de verzending, de pr, de administratie en hou de mailbox bij. Ik sta natuurlijk het liefst op de planken. Maar ja, dat kan nu even niet. Dan is dit een mooi alternatief. Ik vind het heel leuk om mensen te verbinden en wat te kunnen bijdragen.”

Kerstboom op de Grote Markt
Naast de duizenden kleinere kersteierballen, konden bedrijven en Groningers ook grotere eierballen adopteren voor bedragen tussen de 100 tot 1000 euro. Deze kerstballen hangen in de kerstboom op de Grote Markt. Ook Univé Noord-Nederland adopteerde zo’n kerstbal. De opbrengst van deze kerstballen gaat naar JINC Groningen.