Voldoende aanleiding om samen met Helma, instructeur bij het Rode Kruis en EHBO Steenwijk om een voorlichtingsbijeenkomst bij Univé in Steenwijk te organiseren. Over wat je moet doen als een kind iets overkomt.
Al snel wordt duidelijk dat de deelnemers allemaal een eigen ervaring of motivatie hebben:
- Ik ben oma en vindt het fijn dat als mijn kleinkinderen er zijn en er gebeurt wat, dat ik weet hoe ik moet handelen.
- Ze zijn nog zo jong, ze zijn niet of juist wel voorzichtig, maar je weet maar nooit.
- Mijn kinderen sporten veel en ik wil graag weten wat ik in een noodgeval moet doen.
- Ik ben een trainer bij een zwemclub en wil graag weten hoe te handelen bij een calamiteit
Iedereen kreeg daarna de gelegenheid om zelf een aantal oefeningen te doen zoals twee aan twee de stabiele zijligging oefenen. Naar aanleiding hiervan vertelde iemand dat ze onlangs bij de Bedrijfshulpverlening de Heimlich greep heeft geoefend, maar niet om de man heen kon komen en wil graag weten wat ze dan moet doen. Daarna stelde een andere aanwezige de vraag:
“hoe kan ik goed handelen in een noodsituatie?”. Waarop iemand die hiermee ervaring heeft aangaf: “Ik was als eerste bij een ongeluk, je handelt op dat moment en doet wat nodig is. Achteraf denk je , heb ik het goed gedaan.


Ook werden er verschillende vragen gesteld zoals:
- Kun je ook gel gebruiken bij brandwonden?
Gel is prima om te gebruiken, een andere tip is dat je ook meel kunt gebruiken bij eerstegraads brandwonden. - Welke verbandmiddelen kan ik gebruiken bij verschillende verwondingen?
Op EHBO.nl staat een pleisterskaart, welke pleisters je wanneer kunt gebruiken. - Ik voel mij bezwaard om 112 te bellen.
Het advies is om beter te bellen voor niets bellen dan om niet te bellen. - Mijn kind kwam thuis met gat in het hoofd, wanneer moet je naar de dokter?
Helma geeft aan dat als het een gapende wond is, je het beste altijd even moet laten checken door de dokter.
De bijeenkomst was een laagdrempelige manier van kennis delen om tegenspoed te voorkomen en in dit specifieke geval lichamelijk letsel bij kinderen zien te beperken.